Co má FAMU proti odvolanému děkanovi? Poslechněte si debatu

30. květen 2018

Akademický senát FAMU se v pondělí 28. května při mimořádném zasedání vyslovil pro odvolání současného děkana Zdeňka Holého. Konečné slovo bude mít v následujících dnech rektor Akademie múzických umění Jan Hančil. O současné situaci ve studiu debatovali student katedry režie a místopředseda Akademického senátu FAMU Tomáš Janáček, požadující děkanovo odvolání, a kameraman a profesor na FAMU Jaroslav Brabec, který je naopak pro zachování Zdeňka Holého ve funkci.

Za děkanem podle slov Jaroslava Brabce stojí devět z jedenácti vedoucích kateder, na což prý akademický senát nebere ohled. „Zdeněk Holý možná současné pnutí způsobil tím, že se snaží, aby škola zase začala vyučovat odpovědnost k profesi. Je logické, že když chcete zpřísnit pravidla, jste brán jako nepřítel. Ale vyčítat děkanovi konfliktnost je chimérické a také se to v mnoha diskuzích projevilo,“ zdůrazňuje Brabec s tím, že důvody k odvolání Holého prý nejsou konkrétní.

Tomáš Janáček souhlasí, že FAMU potřebuje změnu a některá pravidla je potřeba narovnat, ale zároveň dodává, že podle něj nebyl děkan rovnoměrně dialogický v jednání se všemi katedrami a část školy se tak začala cítit být vytlačována z diskuze o budoucnosti, čímž vzniklo současné napětí. „Z mých zkušeností se s panem děkanem Holým komunikuje a jedná velice špatně a složitě a volbou nového děkana by se mohlo podařit tuto situaci uklidnit.“

Nový děkan Zdeněk Holý chce FAMU „feminizovanou“ a televizní

03575741.jpeg

„S ženským managementem mám velmi dobré zkušenosti, vždy se mi s ním dobře pracovalo. Můj výběr proděkanek byl velmi přirozený, dobré kandidátky byly prostě shodou okolností samé ženy.“ Od feminizované FAMU si nově zvolený děkan Zdeněk Holý slibuje uklidnění rozjitřené atmosféry ve škole a zlepšení fungování instituce.

Jaroslav Brabec podle svých slov původně nebyl nakloněn tomu, aby byl děkanem zvolen právě Zdeněk Holý, ale za dosavadní období ve funkci ho Holý přesvědčil o svých kvalitách. „Podařilo se mu provést celou řadu kroků, které vedly k systematické odpovědnosti vůči profesím, a jestli se to někomu nelíbí, je to problém osobních ambicí a uražených ješitností.“

V čem vidí Tomáš Janáček a Jaroslav Brabec pozitiva současné FAMU? Jak oba vnímají zásahy do debaty ohledně aktuální situace od Jana Hřebejka, Olgy Sommerové, Jiřího Svobody nebo Fero Feniče? Poslechněte si celou diskuzi!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.