Co jsme si (ne)nechali ujít v Hostu do domu

24. duben 2009

V předposledním dubnovém týdnu se ve studiu Českého rozhlasu 2 - Praha sešla obvyklá pětice neobvyklých osobností. S Anitou Vanesse-Březinovou a Kristýnou Kadlecovou jsme se podívali do Belgie za našimi krajany, s herečkou Evou Čížkovskou nahlédli do světa televizních seriálů a s historikem Stanislavem Burachovičem poznali méně známé zajímavosti Karlových Varů Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Do studiového křesla improvizovaného studia Českého rozhlasu v Bruselu usedly v pondělí předsedkyně českého krajanského spolku Beseda Anita Vanesse-Březinová a Kristýna Kadlecová. Úkolem a snem Anity Vanesse-Březinové je, jak zdůraznila, pokračovat v předávání českých tradic novým krajanům, propojit krajany z vlámské a valonské části Belgie a rozšířit aktivity Besedy o nové, atraktivní akce. S Janem Burdou si povídali o životě české komunity v Belgii, která je specifická tím, že se často obměňuje v souvislosti s neustálými příjezdy a odjezdy Čechů, kteří pracují v evropských institucích. Podle Anity Vanesse-Březinové se jedná o novou "eurogeneraci" krajanů, kterou je třeba napojit na tu starší a stálou. Zástupkyně mladé generace krajanů Kristýna Kadlecová, která přišla pracovat do Belgie, se nám svěřila, že "i když člověk ví, že bude za hranicemi jen omezenou dobu, postrádá komunikaci s Čechy a každé setkání s krajany je milé".

V úterý jsme přivítali Jaromíra Javůrka, ředitele ostravského hudebního festivalu Janáčkův máj. 20 května startuje jeho 34. ročník a přípravy na něj v těchto dnech vrcholí. V tuto dobu je prý poslední šance vychytat chyby a skloubit všechno do definitivní podoby. A to je náročné, zvlášť když už všem začínají docházet síly, poznamenal v hovoru s Vladimírem Krocem. Na co nás Jaromír Javůrek pozval? Klasický zpěv bude zastoupen pěvkyněmi jako Gabriela Beňačková, Magdalena Kožená a Marta Infante. Jaromír Javůrek trval na tom, že Janáčkův máj je, byl a bude festivalem klasické a komorní hudby, ale "s přesahy do jiných žánrů". Proto bude mít své místo na Janáčkově máji i legendární představitelka lidové písně Jarmila Šuláková. V Ostravě prý stále chybí koncertní síň s dobrými akustickými parametry. Jaromír Javůrek dodal, že nezbývá než doufat v budoucnost a že je v tomto ohledu "mírným optimistou".

Milovníci seriálů Hříchy pro diváky detektivek, Život na zámku nebo Ordinace v růžové zahradě znají dobře jméno herečky Evy Čížkovské. Od dětství se věnovala scénickému tanci, ale vystudovala pražskou DAMU, kde absolvovala rolí Kateřiny v Shakespearově Zkrocení zlé ženy. Ve středečním rozhovoru s Pavlem Kudrnou připustila, že ji tanec stále přitahuje. Naštěstí ho prý ale mohla uplatnit v některých rolích. Při hovoru o různých současných seriálech Eva Čížkovská připustila, že nastala jakási inflace tohoto žánru a proto se těší, když televize večer zařadí nějaký dobrý film. Dívá se na něj spolu se svými dvěma dětmi, na kterých velmi lpí a se kterými dokonce konzultuje některé role. Jak řekla, dobře chápou, že je to její práce. Eva Čížkovská se narodila v roce 1965 v Praze. Hraje ve filmu, televizních inscenacích i seriálech. Za všechny jmenujme Chlapci a chlapi, Hospoda a Discopříběh. Mohli jsme ji vidět i na Letních shakespearovských slavnostech. Věnuje se také dabingu.

Ve čtvrtek jsme se pomyslně procházeli českými lesy spolu s Jaromírem Bláhou, který je vedoucím programu lesy v Hnutí DUHA. V poslední době bývá k nalezení v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR u projednávání lesního zákona, při terénní pochůzce s pracovníky Národního parku Šumava (byl jmenován do jeho vědecké rady), nebo nad lesnickými statistikami. Každý sedmý den věnuje práci ve veterinární nemocnici, aby neztratil kontakt se svým původním povoláním veterináře. Také je členem Myslivecké rady ministra zemědělství a vědecké rady Národního parku Šumava. Za svoji práci dostal několik ocenění. Nejnověji prestižní středoevropskou cenu za ochranu lesů, která ho prý velmi těší. Jaromír, jemuž přátelé od dětství neřeknou jinak než Chrobák, je už od roku 1994 šéfem programu, který má v Hnutí DUHA na starosti všechno související s lesy a ochranou přírody. A tak se hovor s Danielou Brůhovou točil kolem "zdravotního stavu" českých lesů, ochraně zvěře a půdy. Dozvěděli jsme se, jak se pozná "nemocný" les a co všechno nám o něm řeknou houby a zvěř, která v něm žije, jaká je role kůrovce, který je prý, historicky, malým "čističem" lesů.

Pátek byl ve znamení celodenního přímého přenosu z Karlovarska, a tak do našeho improvizovaného křesla pro hosty usedl historik a místní patriot Stanislav Burachovič. Vyprávěl nám o méně známých stránkách Karlových Varů a doporučil, co si při návštěvě tohoto lázeňského města nemáme nechat ujít. Stanislav Burachovič je velkým "Krušnohorákem", který svůj život zasvětil jejich objevování a zkoumání. Základem toho všeho byly pobyty v dětství u prarodičů na Přebuzi, klukovské toulky v zanikajících obcích. Jak jsme se dozvěděli z rozhovoru s Pavlou Jelínkovou, krásy krušnohorské přírody jsou stálou inspirací pana Burachoviče, který má velký dar řeči. Díky němu dokáže spontánně a malebně vyprávět o všem podstatném, co činí Krušné hory návykovou drogou pro každého, kdo do nich přišel a přivoněl si k jejich Geniu loci.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio