Co jedli Nelsonovi námořníci
Chemická analýza kostí umožnila rekonstruovat stravu námořníků, kteří se plavili pod velením admirála Nelsona v napoleonských válkách.
Na konci 18. století bylo v Britském královském námořnictvu zaměstnáno asi 70 000 námořníků. Uživit je byl náročný logistický úkol. Historické záznamy vypovídají o tom, že lodě vyrážely na moře se striktně kontrolovanými zásobami mouky, hrubě mletého ovsa, loje, sýra, sušeného vepřového masa, piva, nasolených tresek a lodních sucharů. Tým vědců pod vedením profesora Marka Pollarda z Oxfordské univerzity zajímalo, nakolik tyto záznamy odpovídají tomu, co námořníci skutečně jedli.
Využili kosti námořníků, kteří v Britském královském námořnictvu sloužili na konci 18. a počátku 19. století a po smrti byli pohřbeni v přístavech Plymouth a Gosport. Vzorky kostí podrobili izotopové analýze a výsledky porovnali s dobovými dokumenty včetně lodních manifestů a kapitánových deníků. Výsledky se plně shodovaly. Na zkazky o tom, že britští námořníci přežívali jen o sucharech a nasoleném masu, tedy můžeme rychle zapomenout. Zajímavé je i to, že námořnická strava zůstávala prakticky neměnná celých 200 let. Dokazuje to srovnání izotopového profilu kostí z přelomu 18. a 19. století s kostrami ze 16. století. Byly vyzvednuty z vraku Mary Rose, která se v roce 1545 potopila nedaleko přístavu v Portsmouth.
Zdroj: American Journal of Physical Anthropology, ScienceDaily
-----
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.