Co je nový trend „sharenting“? Pokud dáváte fotky svých dětí na internet, může jim to ublížit

17. leden 2019

Sdílíte na sociálních sítích každý krok svého milovaného potomka? Tak pozor. Před tím, než fotku svého dítěte ukážete úplně cizím lidem, přemýšlejte, zda mu tím v budoucnu nemůžete ublížit.

Jak zajistit bezpečnost našich dětí? Bezpečně do školy a ze školy. Ale dnes také na internetu!

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vrchní komisař Policie ČR kpt. PhDr. Ondřej Moravčík v naší radioporadně na téma: bezpečně nejen ze školy a do školy. Jak zajistit bezpečnost našich dětí?

Nemusí se přitom jednat jen o tak extrémní případy, jako popisuje třeba maminka Radka z Olomoucka. „Šlo o moji kamarádku a její dceru, kterou jeden pán po internetu skutečně zneužil…“ vzpomíná. 

Někdy dětem zkrátka „jen“ vadí, že fotky, které by měly spíš skončit v rodinném albu, končí na Facebooku nebo Instagramu. Tam je můžou objevit spolužáci a dítě se pak stává tečem posměchu.

Problémem přitom mohou být i fotky ještě nenarozeného dítěte z ultrazvuku.

„Jednou za námi po besedě přišly dvě děti a poprosily nás o pomoc. Jednalo se o jejich prenatální profily a blogy. Dětem začalo vadit, že tam jsou nasdílené fotky, které spolužáci začínají používat k jejich zesměšňování,“ upozorňuje třeba René Szotkowski z projektu E-bezpečí.

Nadměrné sdílení fotek dětí rodiči už má dokonce vlastní jméno, říká se mu sharenting. Jde o kombinaci anglických slov sharing (sdílení) a parenting (rodičovství).

Rodiče by si tak podle Sztokowského měli dobře si rozmyslet, co o svém dítěti na sociálních sítích zveřejní. Čím méně, tím lépe. Je-li to možné, vždy se svého dítěte zeptejte, zda se zveřejněním fotky souhlasí. A především – víc než na sebe myslete při sdílení fotografií a videí na své děti a jejich budoucnost.

autoři: Martin Karlík , als
Spustit audio

Související