Čmeláci kradou hnízda ptákům

29. květen 2013

Žlutočerné zbarvení čmeláků a jejich hlasité bzučení neslouží jen jako varovný signál. Čmeláci je využívají i k uzurpování ptačích hnízd.

Ptáci loví čmeláky, ale čmeláci, kteří žijí v mírném podnebném pásu, rádi hnízdí v dutinách stromů, které si za své obydlí zvolili ptáci. Preferují především čerstvě založená ptačí hnízda vystlaná rostlinným materiálem, který slouží jako izolace. Vědci z Národní univerzity v Soulu po dvě sezony sledovali interakce mezi ptáky a čmeláky na hnízdech, které si v ptačích budkách založily asijské sýkory proměnlivé (Poecile varius) a sýkory Parus minor, které nemají české jméno. Až ve 21 % hnízd objevili čmeláky (Bombus ardens, Bombus ignitus). V budkách bez hnízd však žádného čmeláka nenašli.

Otázkou ale bylo, jak čmelák dokáže z hnízda dostat jeho právoplatného, navíc mnohem většího obyvatele. Vědci k hnízdům, v nichž se inkubovala sýkorčí vajíčka, umístili miniaturní zařízení, které přehrávalo bzučení rozzlobeného čmeláka. Aby nechyběl vizuální podnět, připevnili k němu mrtvolku čmeláka. Zařízení se spustilo v okamžiku, kdy pták dosedl na budku. Záznamy z kamer prokázaly, že ptáky bzučení a pohled na čmeláka zneklidní natolik, že často hnízdo zcela opustí. Na kontrolní zvuky, například zpěv jiných ptáků, takto nereagovali. Tyto experimenty prokázaly, že varovný signál čmeláků je zároveň účinnou zbraní, kterou mohou využít v kompetici o prostor k hnízdění.

Sýkora proměnlivá (Poecile varius)

VIDEO: Pokus ukazuje, že varovný signál čmeláků je zároveň účinnou zbraní

Zdroj: Behavioral Ecology and Sociobiology

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.