Člověk v tísni: O trajektorii dalšího vývoje Agentury pro sociální začleňování máme pochybnost

20. listopad 2015

V Česku se od roku 2006 zdvojnásobil počet sociálně vyloučených lokalit, ve kterých žije více než 20 % obyvatel na sociálních dávkách. Celkem se problém týká více než 600 měst a obcí, kde ve svízelné situaci žije více než 115 tisíc lidí. Nejvíce jich je na severu Čech a Moravy.

Pomoc vyloučeným lokalitám by měla poskytovat vládní Agentura pro sociální začleňování. Na její dnešní pražské konferenci shrnuli její zástupci tříleté úsilí programu zavádění systémových nástrojů sociálního začleňování.

„Agentura byl ve dvou třetinách úspěšná,“ uvedl v Dnešním Plusu ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek.

Podle něj se podařilo podnítit iniciativu jak politiků, tak odborných pracovníků v obcích, aby začali přemýšlet o sociálním začleňování.

Slabinou naopak je malá participace občanů na řešení. „Jsou příjemci projektů a aktivit, ale málo se do nich zapojují,“ kritizoval ředitel.

„Zatímco v koordinovaném přístupu do roku 2020 by mělo být zapojeno až 70 obcí, nyní jsme ve spolupráci s 28 obcemi,“ doplnil.

To, že se počet vyloučených lokalit zdvojnásobil, ředitel potvrdil. „Ale ne počet lidí bydlících v nich, ten se zvýšil jen o 50 %. Není to pozitivní zpráva, je to zvýšení, ale není to dvojnásobné,“ připomněl Radek Jiránek.

Obávám se, že se Česko může dostat do potíží, varuje Černý

„Zajímavý bude nový vývoj a výzva do budoucna,“ očekává ředitel programu sociální integrace při společnosti Člověk v tísni Jan Černý.

Ten je zvědavý, jak se politika ministra Dienstbiera bude dál vyvíjet. „O trajektorii dalšího vývoje agentury mám pochybnost.“

„Od 1. ledna mělo být pracováno v 17 městech, za pana Dienstbiera se ale připravily jen tři partnerství,“ připomněl Černý.

Díky tomu dojde k výraznému zpoždění. „A obávám se, že se může Česká republika dostat do vážných potíží,“ dodal ředitel.

„Velké sídelní celky se rozpouštějí, a protože lidé jsou zajímavý obchodní artikl, tak se dostávají do menších obcí, které ale mají menší kapacity se s tím nějak vypořádat,“ shrnul příčiny narůstajícího počtu vyloučených lokalit Jan Černý.

autoři: Ivana Navrátilová , oci
Spustit audio