Člověk píše dětské knihy jinou částí mozku, říká Petra Dvořáková

21. leden 2019

Za knihu Proměněné sny získala Magnesii Literu. Oceňovaná je i její kniha pro děti Julie mezi slovy o rozpadu rodiny nebo kniha Já jsem hlad o osobní zkušenosti s anorexií.

Julie mezi slovy. Nahlédněte do života spisovatelky Petry Dvořákové, jak se odehrává v jejích knihách i v každodennosti

Spisovatelka a publicistka Petra Dvořáková (rodinný archiv)

Zažila toho hodně, co by mnohé jiné složilo. Její příběh by vydal na bestseller: Jak se venkovská zdravotní sestra stala úspěšnou spisovatelkou. I takto banálně by to asi šlo pojmout, kdyby se člověk hodně snažil.

Dětská kniha Julie mezi slovy je o rozpadu rodiny. Ještě před vydáním řešila její autorka Petra Dvořáková, jestli tohle téma děti učtou. „Pak začaly chodit reakce a já pochopila, že děti dokážou zpracovat i tohle těžké téma ve chvíli, kdy jim to podáte přijatelnou formou, odlehčíte to a nenecháte je v depresi. Role autora je vést dítě příběhem a dovést ho tam, kde je mu dobře.“

Umět se dívat

Jak říká spisovatelka, která původně vystudovala zdravotnickou školu, dětské knihy jí jdou přirozeněji. „Říkám z legrace, že člověk píše dětské knihy jinou částí mozku. Musí umět dívat se na svět dětskýma očima, ale kde se to bere, nevím.“ Dvořáková knihy nejen píše, ale pořádá i besedy. I pro ty nejmenší. 

Petra Dvořáková

Zlobivější děti

„Když mám pocit, že se dítě špatně chová, tak se dospělí musí ptát, čím to způsobují. Moje zkušenost z besed je taková, že děti, které jsou podle učitelů nezvladatelné, budou nejlépe spolupracovat, komunikovat a nakonec se ukáže, že jim to i myslí. Děti je potřeba vést k samostatnému myšlení, dát jim na to prostor a možnost komunikovat.“

O čem je její román Dědina? Jak se do něj obtiskly její vzpomínky na dětství? Dostane se na filmová plátna? Proč se rozhodla napsat knihu Já jsem hlad o osobní zkušenosti s anorexií?

autoři: Jitka Novotná , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.