Clintonová a Jeb Bush nejspíše vstoupí do politické historie

17. květen 2015

Hillary Clintonová má podle agentury Bloomberg nakročeno k historickému rekordu v rámci nynějšího prezidentského cyklu. „Tedy pokud ji o něj nepřipraví republikánský protikandidát Jeb Bush,“ píše Bloomberg.

Neformální disciplínou, v níž se utkají, je délka časového odstupu jejich nynějších kandidatur od chvíle, kdy to zkoušeli ve vysoké politice poprvé.

Clintonová coby demokratická uchazečka o Bílý dům poprvé šla do voleb v roce 2008, takže si dala mezi dvěma pokusy osmiletou pauzu.

Pro delší mezeru je třeba jít až do časů Dwighta Eisenhowera, který se stal prezidentem v roce 1952.

Od jeho vítězství až do současnosti registrujeme tři výrazné kandidáty, kteří měli mezi pokusy o Bílý dům šestiletou pauzu. Jsou to Jimmy Carter, v roce 1968 Richard Nixon a Barry Goldwater, připomíná Bloomberg.

Čtěte také

V posledním půlstoletí však nikdo neudělal to, o co se pokouší Clintonová. „Tím více pak vyniká pokus Jeba Bushe, který naposledy kandidoval do úřadu guvernéra pro své druhé volební období v roce 2002. V jeho případě jde tedy o úctyhodný interval 14 let.

„Pokud Clintonové uškodila doba strávená stranou volebních kampaní, nedává to na sobě nijak znát – a hlavně to nijak nesnižuje její šance získat nakonec nominaci Demokratické strany,“ míní Bloomberg.

Podle Bloombergu není jasné, zda jsou prodlevy Hillary a Jeba pouhými náhodami, anebo zda nejde o ukazatel nového trendu. Je možné, že jde jen o triviální pozorování.

Ale pokud Clintonová i Bush uspějí a vyhrají primárky, mohlo by to povzbudit další, kteří jsou už dlouho vzdáleni světlu politických ramp. „Okruh potenciálních prezidentů by se pak mohl nečekaně rozrůst,“ míní Bloomberg.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.