Civilizace: Seriál o klášterech benediktinů

1. listopad 2014

Byli první, kteří k nám přišli a podíleli se na počátcích našeho státu. Po stopách benediktinů jsme se vypravili v seriálu s prof. Petrem Sommerem a Dušanem Foltýnem.

Už 7. listopadu budete moci poprvé vstoupit do Valdštejnské jízdárny a prohlédnout si výstavu Otevři zahradu rajskou. Benediktini 800-1300. Na vlastní oči si budete moci prohlédnout řadu předmětů, které souvisí s klíčovou rolí působení tohoto řádu ve střední Evropě a současně pochopit jeho vnitřní fungování. Výstava bude probíhat do 15. března 2015.

O vzniku řádu jsme si povídali s prof. Petrem Sommerem a Dušanem Foltýnem, jak si můžete připomenout v článku Modli se a pracuj. Benediktini se stali námětem také pro říjnový seriál, kdy jsme s našimi hosty hovořili o místech, kde členové řádu zanechali výrazné stopy. Některé kláštery sice beze zbytku zmizely, ale jiné si můžete prohlédnout ještě dnes.

Benediktini přišli na naše území před více než 1000 let, ale setkat se s nimi můžete i dnes. Po roce 1989 se vrátili do třech lokalit: do Břevnovského kláštera, Emauzského kláštera a také do Rajhradského kláštera u Brna. Později se na naše území vrátily také benediktinky, které svůj domov našly v poutním areálu Panny Marie Vítězné na Bílé hoře. Mnohá místa patří k výjimečným klenotům architektury a historie umění, jak se můžete sami přesvědčit. Břevnov, Emauzy, Rajhrad i Bílá hora jsou veřejnosti po domluvě přístupné.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio