Civilizace: S rákoskou za sedmáky

16. leden 2014

V Magazínu Leonardo Civilizace jsme se společně s PhDr. Lenkou Lajskovou z Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského v Praze vraceli do minulosti českého školství.

Společně jsme se ohlédli za loňským Týdnem vědy a techniky, kdy v muzeu připravili sérii přednášek o vývoji českého školství. První z nich patřila etapě středověku. V programu si ji vybrala také sekunda gymnázia z Ústí nad Labem. S PhDr. Lenkou Lajskovou jsme si v magazínu povídali také o době Marie Terezie a pověstných rákoskách.

Pedagogické muzeum J. A. Komenského patří mezi nejstarší v České republice, protože vzniklo už v roce 1892. Orientuje se na dějiny českého školství, pedagogiky, učitelstva i vzdělanosti v návaznosti na život. Pochopitelně velký prostor je věnován odkazu J. A. Komenského. Rovněž prezentuje současné školství v historickém kontextu a pomáhá budovat prestiž českého školství a jeho pracovníků před veřejností doma i v zahraničí, jak se můžete dozvědět také přímo na webu muzea.

Od středověku po vzdělávání dívek

Obvykle můžete v muzeu navštívit stálou expozici, která je doplňována krátkodobými výstavami a přednáškami především pro školy. V současné době je muzeum ve Valdštejnské ulici kvůli rekonstrukci do konce března uzavřeno. Přesto si o historii školství na našem území můžeme s PhDr. Lenkou Lajskovou prozradit více.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio