Civilizace: Nejen po stopách Cyrila a Metoděje

3. leden 2014

Magazín Leonardo: Civilizace poprvé připomněl Maltézské rytíře, Cyrila a Metoděje i pravěkou kuchyni. Co se do pořadu nevešlo?

Maltézští rytíři a další řády
Dnes jsou známi především jako Maltézští rytíři, ale oficiální název řádu je poněkud delší: Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě. Počátky tohoto řádu můžeme spojit s první křížovou výpravou vyvolanou v závěru 11. století, ale oficiálního církevního uznání se dočkali až v roce 1113 od papeže Paskala II. Právě tuto událost reflektuje výstava v Galerii Klementinum v Praze 900 let řádu sv. Jana Jeruzalémského., která bude probíhat už jen do 5. ledna od 10:30 do 18. hodin.

Další zajímavosti, nejen o Maltézských rytířích, můžete objevit také na výstavě v Masarykově muzeu v Hodoníně, kde rovněž PhDr. Marek Vařeka připravil expozici věnovanou čtveřici řádů vzniklých v době křížových výprav a fungujících do dnešních dní. Na místě se dozvíte navíc o řádu sv. Lazara, řádu Božího Hrobu a řádu Německých rytířů. Čím vším je výstava Rytířské řády – historie a současnost zajímavá?

CM 863
Ještě do 2. února bude v Anežském klášteře v Praze probíhat výstava s názvem CM 863. Svatí Cyril a Metoděj. Dějiny - Tradice - Úcta. Expozice je rozdělena do devíti celků, jak uslyšíte také při prohlídce s kurátorkou Národní galerie Štěpánkou Chlumskou, Ph.D.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio