Civilizace: Bílá hora v proměnách

7. listopad 2014

Trvala pouhé dvě hodiny, přesto zemřely tisíce lidí. Bitva na Bílé hoře znamenala zlom v dějinách, který bez přestání vyvolává diskuze. Letošní rok byl v této oblasti mimořádný.

V magazínu Leonardo Civilizace jsme se zajímali především události, které následovaly po 8. listopadu 1620. Ne o politiku, ale o život místa, kde se bitva odehrála. Už v roce 1622 zde byla postavena kaple, kam byly postupně snášeny kosti padlých vojáků z bojiště. Před 15 lety byly jen o pár metrů dál uloženy kosti dalších vojáků, které do té doby skrývaly muzejní depozitáře. Poutní areál Panny Marie Vítězné na Bílé hoře prošel velmi dlouhou cestou, jak připomněla sestra Petra z benediktinské komunity Venio.

Bílá hora 2014

V letošním roce prošel poutní areál první proměnou. Otevřel se veřejnosti a nabídl nové pohledy na bitvu i následné události. Důvodem byla umělecká intervence, při které architekt Norbert Schmidt, malíř Patrik Hábl a hudebník Michal Rataj dočasně upravili hrob v rajské zahradě poutního areálu.

Hrob s jedním křížem nahradilo 42 litografických kamenů s namalovanými siluetami lidských tváří, které jsou doplněny zvukovým pásmem Michala Rataje. Součástí projektu se stal rovněž cyklus prohlídek, debat a přednášek, které měly společnou otázku: Co nás rozdělilo, může dnes spojovat? Tématem se stala nejen nová politická interpretace výmaleb bělohorského kostela, přednáška prof. Jana Royta o Panně Marii Vítězné v umění nebo odrazy Bílé hory v literatuře, ale také debaty o Bílé hoře a české identitě, dočasné úpravě hrobu i možnostech chápání událostí po bitvě v roce 1620.

8. listopad 2014

Celý projekt uzavře v sobotu 8. listopadu ekumenická bohoslužba, která se uskuteční od 18 hodin přímo v areálu Panny Marie Vítězné na Bílé hoře, kdy si můžete prohlédnout také novou úpravu hrobu, před uzavřením areálu kvůli rekonstrukci. O den později si v kostele můžete poslechnout také tradiční varhanní koncert k výročí bitvy. Začátek je v 19:30.

Poutní areál Panny Marie Vítězné na Bílé hoře

Proměny poutního areálu

Od stavby kaple jako poděkování za vítězství v bitvě uplynulo téměř 400 let. Za tu dobu prošlo místo mnohými proměnami. Několikrát uniklo zničení, Josef II. ho při svých církevních reformách zrušil zcela, ale vždy se nakonec našla skupina lidí, pro které byla připomínka bitvy natolik důležitá, aby se zasadili o znovuobnovení areálu. Od roku 2007 zde sídlí benediktinky z komunity Venio, pro které se stalo místo výzvou. V současné době vrcholí přípravy velké rekonstrukce areálu, jak při vyprávění bouřlivých dějin tohoto místa připomněla sestra Petra, která současně studuje historii umění.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio