Civilisté vlastní na 85 procent z více než miliardy palných zbraní na celém světě

20. červen 2018

Nejnovější statistika projektu Small Arms Survey ukazuje, že celosvětově roste počet palných zbraní v rukou civilistů. V bohatých zemích je přitom v rukou lidí daleko více zbraní než v rozvojových či válkou postižených státech.

Podrobné šetření, za kterým stojí ženevský Vysokoškolský ústav mezinárodních a rozvojových studií (IHEID), se zabývalo poměry ve 230 zemích. Podle průzkumu je ve světě jedna miliarda a 13 milionů zbraní, přičemž za posledních deset let jich přibylo 17 procent. Na 85 procent, tedy asi 857 milionů pistolí, karabin, pušek, útočných pušek, poloautomatů, lehkých samopalů a samopalů drží civilisté, soukromé společnosti, nestátní ozbrojené skupiny a gangy.

Spojené státy vedou

Na orgány činné v trestním řízení a bezpečnostní agentury připadají jen dvě procenta zmíněných zbraní a ve vojenských skladech je jich 13 procent, tedy 133 milionů kusů. Srovnání s výzkumem Small Arms Survey z roku 2007 přitom ukazuje, že za poslední dekádu přibylo v soukromých rukou 32 procent zbraní.

Spojené státy, které tvoří jen 4 procenta světové populace, vlastní 40 procent všech zbraní – 393 milionů. Na každých sto obyvatel jich tak připadá 121. Podle amerického Pewova výzkumného střediska (PRC) v USA vlastní nejvíce zbraní věková skupina nad 50 let.

Druhá je Indie, třetí Čína

„Američtí civilisté si budou podle našeho průzkumu dál opatřovat zbraně tempem zhruba 14 milionů kusů za rok. Spojené státy tak nejvíce přispívají k disproporčnímu nárůstu ozbrojenců na planetě,“ říká Aaron Karp, jeden ze členů týmu Small Arms Survey.

Na druhém místě v počtu zbraní mezi civilisty je Indie se 71 miliony zbraní a na třetím Čína s 50 miliony. V přepočtu na sto obyvatel je ale na druhém místě za Spojenými státy Jemen s téměř třiapadesáti zbraněmi na obyvatele a poté Srbsko a Černá Hora s devětatřicíti kusy.

Čím bohatší, tím víc ozbrojený

Na opačném konci spektra jsou Japonsko, Indonésie a Malawi s méně než jednou palnou zbraní na stovku obyvatel. Co se bezpečnostních složek týče, v Rusku mají 2,4 milionu zbraní, v Číně 1,9 milionu a v Indii 1,7 milionu.

Nový průzkum vyvrací představu, že v nejnásilnějších zemích je také nejvíce pušek a pistolí. Naopak, jejich počet v rozvojových zemích se spoustou násilností klesá. Nárůst držení zbraní tak souvisí především s bohatstvím obyvatelstva. Důležitým faktorem je také trvanlivost – revolver může být funkční sto let, kalašnikov až 50 let a náboje vydrží okolo 40 let, uvádí projekt Small Arms Survey.

autor: rma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.