Cítím z toho podvod na divácích, říká Ondřej Trojan k účelovému uvedení Masaryka do kin

8. březen 2017

Tvůrci filmu Masaryk si mohou mnout ruce. Na předávání prestižních Českých lvů dosáhli historického úspěchu, protože 12 cen ještě žádný snímek nedostal. Nadto ale dostali ještě jeden dárek v podobě menšího skandálu či aspoň kontroverze, takže se o Masarykovi mluví ještě víc. Bylo fér přihlašovat tento film do soutěže za rok 2016, když se do běžné distribuce dostane až po udílení cen?

Distributoři filmu Masaryk jej nechali týden před koncem minulého roku promítat v jednom pražském kině po dobu sedmi dnů. Tím splnili formální požadavek na zařazení do loňské soutěže, přestože film jde do běžné distribuce až ve třetím měsíci roku 2017. Producent Masaryka Rudolf Biermann řekl, že šlo o „regulérní marketingové kroky“, jiní lidé jsou postupem spíše rozčarováni.


Já to považuju za velice neetické, až lehce podlé, ale větší problém než s tím, že se tím cítí dotčeni ti, kteří uvedli do běžné distribuce své filmy a diváci je mohli vidět a drželi jim palce, aby vyhráli nějaké České lvi, tak mi je daleko trapněji za ty, kteří ta ocenění za dotyčný film obdrželi. (...) Akademici se rozhodli tak, jak se rozhodli, a oceněným ceny plným právem patří.ONDŘEJ TROJAN

Vágní formulace

„Ve statutu to máme jako prezídium akademie popsané vágně,“ přiznává člen prezídia České filmové a televizní akademie, producent a režisér Ondřej Trojan. „Já si za prezídium můžu sypat popel na hlavu, ale podle sebe soudím tebe a nás to nenapadlo, přestože Rudolf Biermann tuto fintu už jednou použil při udělování cen u filmu Obsluhoval jsem anglického krále, tak jsme měli být pečlivější.“

Podle jeho názoru je smyslem udílení cen Český lev to, aby diváci sledovali pořad, ve kterém mohou držet palce filmům, které znají a měli je možnost vidět v kinech. Pak má večer napětí. Dodává ale, že ocenění tvůrci si České lvi zasloužili.

Taková česká vyčůranost

„Cítím z toho velký podvod na divácích a na přenosu, protože ten film běžel týden v jednom kině, bez toho, aby se tam objevila delegace a udělala se z toho premiéra, pak 3 měsíce nic a teď teprve jde do běžné distribuční premiéry s veškerou parádou, tak je to taková česká, nebo v tomto případě možná slovenská, vyčůranost a obejití myšlenky toho, o čem ten bod toho statusu je,“ myslí si Trojan.

Ve středu 8. března se podle jeho slov schází akademie, jako každý rok po udílení cen, aby zhodnotila průběh. V prezídiu panuje shoda nad tím, že je třeba přesněji definovat, co znamená distribuční premiéra, aby se tato záležitost nemohla opakovat.

autoři: bum , jpr
Spustit audio