Čistá žurnalistika je na Ukrajině téměř mrtvá. Buď podporuje revoluci, nebo předchozí režim, říká tamní novinářka

5. březen 2014

Festival Jeden svět představí dva ukrajinské filmy. Po jejich skončení bude o situaci na Ukrajině s diváky mluvit mladá ukrajinská novinářka Iryna Stelmachová ze Lvova.

Ukrajinci současnou situací v zemi žijí. „Život je sice stejný, ale lidé se o tom hodně baví a také vzpomínají na mrtvé," popsala pro Český rozhlas Plus Stelmachová.

"Když jsem byla na jedné škole ve Lvově, viděla jsem hodně svíček a obrázků. I na malých vesnicích bývají zapálené svíčky třeba kolem silnic.“

Čtěte také

Podle zpravodajky Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda se o dění dokonce zajímají i mladí lidé, kteří se sdružují nejen na sociálních sítích: „Chtějí sdílet své pocity, protože spousta z nich má strach a bojí se, co se stane teď i v budoucnosti."

Konflikt ovšem někdy rozděluje i rodiny. „Od jedné dívky, která na přilbu protestujícího na Majdanu namalovala obrázek, se distancovala její rodina. Maminka s bratrem s ní přestali mluvit, protože údajně podpořila protesty proti vládě,“ uvedla Stelmachová.

Jako novinářka si logicky všímá vlivu na ukrajinská média. „Čistá žurnalistika je podle mého názoru téměř mrtvá… Spousta médií buď podporuje revoluci téměř až propagandisticky, nebo naopak podporuje přechozí režim a přejímá vše, co řekl Putin,“ shrnula Iryna Stelmachová.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio