Čínský ministr zahraničí zpochybňuje původ koronaviru, všímá si South China Morning Post

28. srpen 2020

Čínský ministr zahraničí Wang I při své norské zastávce a v rámci úkolu posílit čínsko-evropskou spolupráci naléhal, aby lidé „pečovali o zdravý a stabilní“ bilaterální vztah mezi Evropou a Východem.

Varoval ale i před udělením Nobelovy ceny míru hongkongským demonstrantům a zpochybnil původ koronaviru. Téma pro deník South China Morning Post.

Ministr zdůraznil, že příchod pandemie ukázal potřebu větší spolupráce. Zároveň však v konfrontaci s médii nabídl pochybnosti o původu viru a nemoci covid-19.

Čtěte také

„Mnoho informací a výzkumů naznačovalo, že virus se objevil na různých místech a mnohé události předcházely incidentům v Číně. Kde to vlastně vzniklo? Kdo byl pacient nula?” ptal se Wang a dodal, že existují vědecké otázky, které by neměly být politizovány ani stigmatizovány.

Šéf čínské diplomacie ale rázně reagoval na možné ocenění protestujících v Hongkongu. Peking podle něj rozhodně odmítne jakýkoli pokus využít Nobelovu cenu míru k zasahování do vnitřních záležitostí Číny. „Nechceme, aby Nobelovu cenu míru někdo politizoval,“ upozornil Wang. Norská strana v prohlášení uvedla, že země diskutovaly o otázkách lidských práv, přímo Hongkong však nezmínila.

Wang dále slíbil Norsku hospodářskou spolupráci a žádal Oslo o rychlé uzavření dohody o volném obchodu. Čínského ministra zahraničí čeká na evropské cestě ještě návštěva Francie a Německa, dodává South China Morning Post.

Americká kampaň přiostřuje

Bílý dům jasně ukazuje, že chaos v ulicích považuje za politicky užitečný. Tak analyzuje situaci ve Spojených státech a prezidentovu strategii do podzimních voleb The Washington Post.

Čtěte také

Deník vychází z televizního vystoupení poradkyně Donalda Trumpa, Kellyanne Conwayové v pořadu Fox and Friends na stanici Fox News. V něm uvedla, že prezident bude mít během týdne navrch v nerozhodných státech. Preference budou podle ní v průzkumech stoupat. A důvod? Násilné protesty, které Trumpův tým považuje za politicky výhodné.

„Čím víc vládne násilí, anarchie a vandalismus, tím jasnější je volba toho, kdo zajistí v oblasti bezpečnost, právo a pořádek,” naznačila Conwayová.

Své vystoupení uzavřela varováním, že pokud nebude Trump dál sedět v Bílém domě, vtrhne nekontrolovatelný chaos i do dalších měst. To Washington Post komentuje s jistou dávkou ironie: Pokud tedy Američané znovu nezvolí prezidenta Trumpa, nedojde k násilí, ke kterému dochází pod Trumpem. Jak jednoduché, dodává.

Celý přehled tisku najdete v audiu.

Spustit audio

Související