Činnost Milionu chvilek je nutně politická, ale jen v míře občanské angažovanosti, myslí si místopředseda spolku Roll

18. březen 2020

Společně s Mikulášem Minářem stál Benjamin Roll opakovaně před davy demonstrantů na Václavském náměstí, na Letné a dalších místech po celé České republice. Vstupu do veřejného života prý místopředseda spolku Milion chvilek pro demokracii nikdy nezalitoval, přesto stále chce být evangelickým farářem. (repríza)

Za dva roky působení v Milionu chvilek si uvědomil vlastní zodpovědnost, a také že touha vyjádřit se s sebou nese i nutnost dávat si víc pozor na to, co člověk řekne, hodnotí Roll.

Čtěte také

Přestože zdaleka ne všechny požadavky se organizátorům demonstrací podařilo prosadit, celková aktivizace společnosti se podle nich zatím daří tak, jak vůbec nečekali.

Volby 2021

„Jestli něco zásadního dokážeme, se ukáže tento a příští rok do voleb. Teď se budeme soustředit hlavně na regionální organizace a skupiny. Chceme vytvořit síť po celé republice, což by se mělo projevit i v aktivizaci ostatních lidí a ve volbách,“ plánuje Benjamin Roll.

Student teologie vysvětluje, že činnost Milionu chvilek je nutně politická. „To jsme nikdy nepopřeli. Ale je politická v míře občanské angažovanosti.“ Dál (například k podpoře jedné strany nebo konkrétního programu) ale jít nechtějí.

Snažíme se v těchto věcech navazovat na to, o čem mluvil už Václav Havel. Že v demokracii se musí angažovat všichni.
Benjamin Roll

ČSSD a veřejnoprávní média

Zástupci organizace se údajně sešli s částí vedení ČSSD, konkrétně s místopředsedy Tomášem Petříčkem (ministr zahraničních věcí), Michalem Šmardou a Ondřejem Veselým.

„Zdáli se být nakloněni základním principům, které prosazujeme, i když jejich možnosti ve vládě jsou omezené. Uvidíme, čeho mohou nebo nemohou dosáhnout,“ hodnotí schůzku Roll.

Čtěte také

Při rokování se zástupci ČSSD se prý kromě možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) probíraly i volby do rad veřejnoprávních médií. 

Podle místopředsedy Milionu chvilek by se poslanci sociálních demokratů mohli postavit proti volbě kandidátů napojených na dezinformační scénu nebo otevřeně vystupujících proti veřejnoprávním médiím v zemi.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Benjaminem Rollem. Mluvili spolu také o financování Milionu chvilek pro demokracii nebo o jeho plánech stát se farářem.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.