Číňany nadchl nový akční film. Říši středu ukazuje jako globální velmoc

Čínský filmový průmysl nedávno přišel s novým hitem. Vlastenecký akční film Wolf Warriors 2 je na nejlepší cestě stát se kasově nejúspěšnějším dílem čínské kinematografie, píše britský deník Financial Times.

Hlavním hrdinou nového filmu je bývalý elitní voják Čínské lidové osvobozenecké armády, který v Africe brání čínské občany a tamní tovární dělníky proti krvežíznivým žoldnéřům, poslaným Američany.

Za prvních jedenáct dnů po uvedení utržil v přepočtu více než deset miliard korun a brzy tak nejspíš překoná zatím komerčně nejúspěšnější čínský film Mermaid, komedii o mořské panně, kterou loni natočil hongkongský režisér Stephen Chow.

Filmový publicista Jonathan Papish na stránkách o čínském filmu China Film Insider píše, že překonání rekordu můžeme očekávat každým dnem. „Nemyslím, že by někdo očekával, že se to stane tak brzo.“

Film se v kinech objevil 27. července, jen pár týdnů poté, co Čína otevřela svou první zámořskou vojenskou základnu v Džibutsku, která má hájit její zájmy na africkém kontinentu. Současně uvedení filmu přišlo v době vrcholících oslav devadesátého výročí vzniku Čínské lidové osvobozenecké armády.

Propagandistické intermezzo

„Film je plný vlastenectví a obsahuje mnoho dojemných scén,“ řekl jeden z autorů recenzí na čínských filmových stránkách Mtime.com. „Tento film ukazuje, že z Číny se stává světová velmoc,“ napsal jiný. Čtyřiadvacetiletý Čchi Čchiou z Nan-ťingu si myslí, že „je to vlastenecký film pro každého. A navíc poslední dva měsíce lidé neměli moc na výběr.“

Wolf Warriors 2 diváky oslovuje hlavně trikovými scénami ve stylu hollywoodských trháků, jako jsou Stallonovi Postradatelní nebo Kapitán Amerika od studia Marvel, píše se ve Finacial Times. Akční scény přerušují dialogy, které chválí čínskou zahraniční politiku a kritizují jednání Západu v Africe. Film končí záběrem čínského pasu a komentářem, že občané Číny mají velké štěstí, protože v zahraničí nikdy nezůstanou bez zastání.

Kapitán Amerika

Film zaznamenal úspěch i přesto, že nevyšel během lunárního Nového roku, kdy se v Číně tradičně nejvíc chodí do kina. Čínský tržní regulátor pravidelně v létě zakazuje premiéry zahraničních filmů, aby zajistil, že domácí kinematografie vytvoří víc než polovinu ročních kasovních tržeb.

Hollywood za očekáváním

Hlavního hrdinu filmu hraje Wu Ťing, který do filmu přináší typicky americkou milostnou zápletku. Papish o něm říká, že to „je první opravdový čínský akční hrdina. Před ním Číňané takového akčního hrdinu, se kterým by se mohli ztotožnit, neměli.“

Úspěch filmu oživí letošní rok, který zatím pro čínská kina nebyl z hlediska příjmů nic moc. Hollywoodské filmy letos nenaplnily očekávání. Čína je po USA druhým největším filmovým trhem na světě.

Wolf Warriors 2 jasně předčil státem podporovaný film Založení armády, natočený u příležitosti oslav devadesátého výročí Čínské lidové osvobozenecké armády, ve kterém hrají desítky čínských celebrit. Tento film kritizují potomci vojenských velitelů za to, že jeho tvůrci do rolí vojáků obsadili mladičké popové hvězdy, a ani finančně nebyl tak úspěšný, jako Wolf Warriors 2, uzavírá deník Financial Times.

autor: mit
Spustit audio