Čím v zimě krmit ptáky

19. listopad 2001
Dobrá rada

Sníh, který už letos začal padat a kterého jistě ještě přibude, může ohrozit naše ptactvo. Ve velké zimě se totiž ptáci nemohou dostat ke své přirozené potravě a čerpají energii z vlastních tukových zásob. Zesláblí ptáci mohou zahynout, člověk jim ale vhodným krmivem může pomoci. Jak zjistila Andrea Říhová u Petra Stýbla z Českého svazu ochránců přírody, lidé často krmí ptáky špatně.

Petr Stýblo: Určitě by se nemělo krmit čerstvým pečivem ale ani plesnivým pečivem. Nemělo by se krmit ničím slaným, ničím kořeněným. Žádné zbytky jídla od kuchyňského stolu by se ptákům dávat určitě neměly. Naopak je možno krmit tvrdým namletým pečivem, podotýkám neslaným. Jinak nejlepším krmivem jsou olejnatá semínka. Slunečnice, mák, také živočišný tuk. Buďto ztužený tuk, zakoupený v obchodě, nebo kus loje z řeznictví. To přivítají skoro všichni ptáci.

To je jeden druh krmítka, dají se udělat i další?

Petr Stýblo: Možností je mnoho, důležité je, aby krmivo neleželo na krmítku příliš dlouho, nevlhlo, neplesnivělo a aby na něj netekla voda. Lze použít i obyčejnou PET lahev, do které se prořízne otvor a pověsí se na strom. Může se kdykoliv naplnit a kdykoliv vysypat. Člověk vidí bez toho, aby lezl na strom, kolik krmení v krmítku ještě zbývá. Ve chvíli, kdy nemrzne, je důležité, aby se krmení jednou za čas vyměnilo, protože jinak může zplesnivět a klíčit, a to ptákům může škodit.

Zastavme se ještě u labutí, protože často je hlavně v Praze vidět, jak lidé chodí v zimě krmit labutě. Co jim dávat?

Petr Stýblo: U labutí jsou dva problémy, se kterými se setkáváme. Stává se, že lidé krmí labutě nejen v Praze, ale i na rybnících, a tím mohou způsobit, že pokud přijdou prudké mrazy, tak labutě přimrznou. Normálně když uhodí zima, tak by na tom rybníku nezůstaly, protože tam mají málo potravy a stáhly by se na volné toky. Ale ve chvíli, kdy jim tam budu každý den sypat krmení, tak tam zůstanou a potom hrozí, že přimrznou a bude třeba volat Český svaz ochránců přírody a my je potom spolu s hasiči pracně uvolňujeme. Takže na rybnících je nekrmit příliš dlouho do podzimu. Na volných tocích bývají přes zimu stovky labutí, tam zase platí nekrmit labutě čerstvým pečivem, protože jim to může dělat problémy.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu