Čím maloval Picasso

23. březen 2015
Monitor

Některá díla Pabla Picassa obsahují obyčejnou nátěrovou barvu pro domácnost. Prokázalo to zkoumání barev rentgenovou nanosondou.

Pablo Picasso byl podle historiků umění jedním z prvních malířů, který se odchýlil od tradičních olejových barev. Místo nich pro některá díla použil rychle schnoucí nátěrové barvy určené pro domácnost. Dosavadní chemické analýzy Picassových děl to ale nedokázaly zcela spolehlivě prokázat. Dvojice vědců z amerického Illinois proto vyzkoušela nový přístup. Na nepatrné odštěpky barev z pěti Picassových děl použili rentgenovou fluorescenční nanosondu s vysokým rozlišením, která dokáže určit druh a polohu chemických prvků ve vzorku.

Obsah oxidu zinečnatého, železa a dalších kovů se úzce shodoval s nátěrovou barvou, která se ve 30. letech ve Francii prodávala pod názvem Ripolin a u Picassa a jeho současníků byla údajně velmi oblíbená. Je to vůbec poprvé, kdy vědci aplikovali metodu rentgenové fluorescenční nanosondy na umělecké dílo. Chemická charakterizace barev v nanoměřítku podle nich může přinést lepší pochopení jejich chemické reaktivity. To pak může přispět k lepší ochraně uměleckých děl před stárnutím.

Zdroj: Applied Physics A

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.