Chytré hodinky už mohou nahradit chytrý telefon

4. září 2014

Od podzimu loňského roku řada firem vyráběla a prodávala chytré hodinky. Ty se ale dosud nebyly schopny obejít za účelem připojení do mobilní telefonní a datové sítě bez spojení s běžným chytrým telefonem. To se dnes začíná měnit.

Firma Samsung totiž přišla s novým typem chytrých hodinek, které jsou již zcela autonomní, protože se samy staly chytrým telefonem.

Její nový model Samsung Gear S má totiž v sobě zabudován bezdrátový modem pro mobilní spojení typu 3G a 2G, tedy třetí a druhé generace. Díky tomu se volitelně obejde bez retranslace signálu přes spojení Bluetooth s nedaleko ležícím klasickým mobilním telefonem či pomocí blízkého uzlu sítě wi-fi. Přesto oba dva zmíněné typy krátkodosahového spojení resp. datového párování s jinými přístroji podporuje Gear S také, stejně jako konektivitu prostřednictvím rozhraní USB.

Model Gear S je opatřen malým displejem na bázi organických polymerů AMOLED, s délkou úhlopříčky dva palce. Uvnitř pracuje dvoujádrový procesor o frekvenci 1GHz, dále jsou v něm zabudovány přijímač navigačních systémů GPS a Glonass, měřič rychlosti srdečního tepu, pohybové senzory, kompas a mikroakumulátor. Jeho kapacita vystačí podle firmy Samsung bez dobíjení až na dva dny činnosti. Operačním systémem chytrých hodinek je energeticky úsporná speciální platforma OS Tizen. Kapacita operační paměti dosahuje 512 MB a celkový úložný diskový prostor má velikost 4 GB.

Mezi četnými aplikacemi nechybí ani navigace pro pěší, software pro sledování zdraví a fyzických výkonů a také podpora pro sociální síť Facebook či sledování zpráv a e-mailů. Vítaným až skoro nezbytným doplňkem chytrých hodinek je náhlavní sluchátková souprava Gear Circle, která umožňuje audiokomunikaci s hodinkami přes bezdrátové spojení Bluetooth. Uživatel tedy nemusí naklánět hlavu k hodinkám, chce-li telefonovat, poslouchat hudbu, sledovat zvukové či vibrační notifikace nebo zadávat hodinkám hlasové příkazy. Gear Circle můžeme nosit i pevně obepnutý kolem krku a zajištěný magnetickým zámkem, pokud ho právě nepoužíváme. Výdrž jeho autonomní baterie činí kolem 10 hodin provozu.

Sluchátková souprava Gear Circle

Chytré hodinky spolu s náhlavní soupravou budou na trhu od října 2014, jejich cena však nebyla zatím oznámena.

Zdroje: Mashable, Engadget, Leonardo, Samsung

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.