Chystá se souboj dvou velkých robotů

29. červenec 2015

Tým kolem amerického obřího robota Megabot vyzval na moderní “rytířský souboj” tým vyvíjející japonského o něco menšího robota Kuratas. Japonský tým výzvu přijal. Oba roboti měří na výšku kolem 4-5 metrů a souboj mezi nimi má probíhat až do “mechanické smrti” jednoho ze strojů.

Výzva i její přijetí se odehrály prostřednictvím videí na Youtube. Samotný souboj se bude konat příští rok. Ani jeden ze strojů přitom nepatří do kategorie skutečných vojenských robotů. Za jejich konstrukcí stojí spíše okouzlení ze sci-fi příběhů, her či komiksů, ve kterých podobní či ještě větší roboti zápasí buď mezi sebou, nebo společně proti různým monstrům. Jeden exemplář Megabota byl například vystaven na Comic-conu 2014, prestižním setkání fanoušků sci-fi.

Představuje se americký šampion

Nejnovější Megabot Mark II od firmy Megabots je obsluhován dvoučlennou posádkou (řidič a střelec) a má k dispozici speciální zbraně připomínající kanóny, které vystřelují masivní paintballové náplně o hmotnosti přes 1 kg rychlostí až 190 kilometrů za hodinu. Jeho hmotnost činí 5400 kilogramů a je poháněn spalovacími motory. Pohybuje se na dvou “tankových” pásech. Firma Megabots nedávno prodělala neúspěšnou kampaň ohledně financování vývoje svých robotů na serveru Kickstarter, a proto nyní zkouší agresivnější způsob publicity pro získání financí. Firma sází na to, že duel dvou obřích robotů z různých zemí přiláká mnohem větší zájem diváků a také drobných i větších investorů.

Japonský soupeř s mnoha výhodami

Šéf firmy Suidobashi Kogoro Kurata americkou výzvu přijal a vyjádřil se ve smyslu, že je otázkou japonské národní prestiže, aby v podobném duelu japonský robot vyhrál, protože obří roboti jsou součástí japonské kultury. Jednomístný robot Kuratas váží asi 4500 kilogramů a pohybuje se na speciálním čtyřkolovém podvozku. Každé kolo je připevněno na konci nastavitelné teleskopické nohy. Japonský stroj je také vybaven zvláštním palebným systémem typu Gatling, který je ovládán pomocí pokročilého systému řízení s automatickým mířením. K dispozici je také displej s rozšířenou realitou pro pilota. Řidič tak může díky automatizovanému systému míření a střelby obsluhovat zároveň řízení i zbraně.

Zbývá místo, pravidla, příprava

Souboje robotů nejsou něčím novým, většinou se ovšem v zápasech dosud utkávali spíše automatičtí roboti malých rozměrů. Poprvé tak dojde na blízký až kontaktní duel dvou obřích humanoidních robotů, pilotovaných lidskou posádkou z jejich vnitřního kokpitu. Zbývá ještě domluvit místo zápasu a jeho podrobná pravidla. Pak už jen záleží na obou týmech, aby během roku připravili své roboty k boji - zatím k reálnému duelu není připraven ani jeden stroj.

Zdroje: Popular Science 1, Popular Science 2, GizMag, NextBigFuture, ZDNet, MegaBots, Suidobashi Heavy Industry, YouTube - Megabot, YouTube - Kuratas

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio