Chuť gorilího masa znají vojáci i policisté

4. březen 2009
Sedmý světadíl

Adjibolo je jedenapůlroční gorila nížinná. Poznali jsme ji v záchranné stanici v Limbe v africkém Kamerunu. Její příběh ale zdaleka tady nezačal. Narodila se v kamerunských pralesích, odkud se dostala až na černý trh.

Pytláci zabili její rodiče a mládě chtěli prodat jako domácího mazlíčka. Tomuto obchodu se říká pet trade. Adjibolo měla štěstí, na trhu v Kamerunu ji zahlédl zaměstnanec ministerstva zemědělství, zkontaktoval ochranáře a ti dopravili mládě do záchranné stanice pro primáty v kamerunském městečku Limbe.

Gorily jsou lepší v lese než na talíři

Přestože gorily patří mezi ohrožená zvířata, jejich ochrana není v Africe vůbec jednoduchá. "Lehko se říká nelovte zvířata z buše, ale když trpíte hladem, těžko tomuto požadavku vyhovíte. Obzvlášť v zemích západní Afriky používají některé domorodé komunity maso goril jako zdroj proteinů. Ulovená zvířata se vozí také do města na trh a prodávají se jako delikatesa," vysvětluje primatoložka Klára Judita Petrželková.

Takový obchod je samozřejmě nelegální. Na trhu v hlavním městě Kamerunu jsou běžně dostupné pralesní antilopy, krysy, ale seženete tu právě i zakázané opice a lidoopy. "Ohrožené druhy tu mají určitě taky, ale schované. Kdybyste o ně projevili zájem, odvedou vás stranou a ukážou vám je. Na stánku je nevystavují, mají strach. Vědí, že je to zakázané," říká Manfred Epanda Aimé, spolupracovník ochranářské organizace PGS.

Manfred na trhu s bushmeatem

V Kamerunu můžete navštívit dokonce i speciální bushmeat restaurace. Pro bělocha je zpravidla nemožně dostat se do těchto míst. Nicky Lancasterové, dokumentaristce z Velké Británie, se to přesto povedlo. Na notebooku mi ukazuje záběry z vesnice, kde se maso vaří. Žena mačetou krájí kusy gorilího masa, vedle ní - možná pětileté - dítě čistí maso kartáčkem.

"Jednou, když jsem natáčela, přišli vojáci. Sakra, to bude průšvih, napadlo mě. Ale co... aspoň zasáhnou a zastaví tady tu ilegální činnost. Hlavně ať mi neseberou kameru! Ale to, co se dělo pak, mě šokovalo. Když přišli blíž, podívali se na mě a začali klidně jíst! Počkat, počkat, říkala jsem si, ale vždyť by měli všechny ty lidi zatknout, a oni si místo toho taky objednávají bushmeat! Vojáci, policie... lidé, do kterých vkládáme jedinou naději, že v Africe zastaví bushmeat trade," říká britská dokumentaristka.

Logo

Kamerun patří mezi země s nejvyšší korupcí. Ilegálně se tu zdaleka nekšeftuje jen s gorilím masem. Na černém trhu najdete například i celou gorilí hlavu nebo ruku, která boháčům slouží třeba jako luxusní popelník.

Děti jsou nadějí ohrožených goril

S bushmeatem se v Kamerunu během svého života setkal snad téměř každý. Když se ptám malých dětí, zda viděly gorilu na talíři, odpovídají: "Ano... cítil jsem se strašně, neboť ta zvířata jsou ohrožená. Musíme je chránit. Musíme chránit lesy, kde žijí, jinak všechna umřou."

Kácení pralesa, bushmeat trade a pet trade. Právě tyto tři pojmy jsou nejčastěji skloňované v hodinách životního prostředí, jež jsou součástí výuky téměř v každé kamerunské škole. Osvěta je totiž nejdůležitější součástí ochrany přírody. Zhruba 30 dětí, desítka lavic, tabule popsaná pojmy jako biodiverzita a ekosystém. Jsme na jedné hodině ekologické výchovy v záchranné stanici v Limbe. Dnes vyučuje Wilson Ateh Bern. "Naším cílem je vzdělávání obyvatel v oblasti ochrany zvířat. Aby se lidé stali ohleduplnějšími k přírodě a změnili svůj postoj k životnímu prostředí a k divočině. A jak je vidět, vzdělávání přináší už i první ovoce," říká.

Redaktorka Jana Jirátová s dětmi na vesnicích nedaleko rezervace Dja

"Máte rádi gorily?" ptám se v jedné škole dětí. "Ano jsou největšími lidoopy. Jsou větší než opice. A jsou přátelské k lidem. Na rozdíl třeba od šimpanzů - ten klidně vezme kámen a hodí ho po tobě, ale to gorila neudělá. Ona taková není," odpovídají děti.

Celkově je mladá generace nadějí Kamerunu, začíná totiž problém chápat. "Vědí, že to, co tady mají a co mohou ukázat světu, jsou právě lidoopi. A když je ztratí, nebudou mít nic," dodává britská dokumentaristka Nicky Lancasterová.

V Africe pomáhá i Odhalení

Na ochraně goril se podílí také projekt Odhalení Českého rozhlasu Leonardo. Díky prodeji předmětů s logem projektu, DVD a CD jsme již několikrát finančně podpořili záchrannou stanici v Limbe. Kamerunským školákům jsme také nedávno poslali knížku gorilích pohádek. Snad i ona přispěje k osvětě tamních dětí.

Logo

Projekt Odhalení se nyní zapojil do Roku goril, který letos vyhlásily světové organizace United Nations Environment Programme (UNEP), Convention on Migratory Species of Wild Animals (CMS), UNEP/UNESCO Great Ape Survival Partnership (GRASP) a World Association of Zoos and Aquariums (WAZA). Pomáhejte i Vy gorilám!

autor: Jana Jirátová
Spustit audio