Chtěl mír. Proto se zapřisáhlý antikomunista Churchill na okamžik spojil i se Stalinem

18. květen 2023

Winston Churchill se ministerským předsedou Velké Británie stal v roce 1940. Byl jednou z nejvýraznějších postav 20. století a nositelem Nobelovy ceny za literaturu. Jeho hvězdná hodina přišla s 2. světovou válkou. Po německém útoku na Polsko v září 1939 stál napodruhé v čele královského námořnictva a v květnu 1940 byl jmenován předsedou vlády. 

V kritických dobách dokázal nejen Britům vrátit víru ve vítězství a spolu s dalšími spojeneckými politiky se zasloužil o vojenskou porážku Německa. Kvůli tomu se zapřisáhlý antikomunista Churchill dokázal spojit i se Sovětským svazem. Krátce po skončení války v Evropě musel po prohraných volbách premiérský úřad opustit, aby se do něj v roce 1951 ještě jednou a na čtyři roky vrátil.

Winston Churchill a sir Alan Brooke na lodi směřující k francouzskému pobřeží

Víc se dozvíte v repríze pořadu z roku 2011, připravili Petruška Šustrová a Josef Mlejnek.

V první části se vydáváme do roku 1990, který byl pro Československo v mnohém přelomový. Zanikla komunisty ovládaná Státní bezpečnost (StB), vznikla řada nových politických stran, po víc než 40 letech proběhly první demokratické volby, byl zrušen trest smrti a také se například změnil se název republiky.

Na události mimořádně bohatý rok připomínají v repríze pořadu z roku 2008 Petruška Šustrová a Petr Koura. Na webu najdete jen do 18. června 2023.

autoři: Petruška Šustrová , Petr Koura
Spustit audio

Související