Chtějí zachránit starou Baťovu nemocnici. Na vypsání referenda potřebují 29 tisíc podpisů

6. květen 2020 08:25

Zastupitelé Zlínského kraje schválili výstavbu nové nemocnice ve Zlíně. Občanští aktivisté chtějí vyvolat referendum mezi obyvateli.

Referendum mezi obyvateli Zlínského kraje chtějí kvůli výstavbě nové nemocnice občanští aktivisté z iniciativy Zachraňmě Baťovku. Projekt nemocnice schválili v pondělí krajští zastupitelé těsnou většinou.

Čtěte také

Podle hejtmana Jiřího Čunka je nová moderní nemocnice levnější než rekonstrukce stávajícího areálu. Podle zakladatele iniciativy Ondřeje Martínka neměla žádná strana projekt ve volebním programu.

K nové iniciativě se připojil i zlínský senátor Tomáš Goláň, který už dříve oznámil, že chce vyhlásit referendum o nové nemocnici. Aby se ale mohlo uskutečnit, potřebuje iniciativa 29 tisíc podpisů. Termín vyhlášení plánují na stejný termín jako krajské volby, tedy na 2. a 3. října.

Pro stavbu nové nemocnice hlasovalo 23 krajských zastupitelů, jeden se zdržel a 18 zastupitelů bylo proti. Mezi nimi i sociálně demokratická zastupitelka Taťána Valentová Nersesjan.

„Vadí mi na tom dvě věci. Za prvé, že je pro kraj nefinancovatelná. I když má kraj rozpočet 14 miliard ročně, tak je třeba připomenout, že tři čtvrtiny jsou mandatorní výdaje, které krajem pouze protékají a jsou určeny jiným subjektům. Zároveň nastupuje krize a ta situace oproti minulému roku je podstatně horší. A už loni polovině zastupitelů vadila právě ona ekonomická náročnost tohoto projektu,“ uvedla zastupitelka.

„Druhá věc, která mi vadí, je výběr lokality. My posouváme nemocnici zdánlivě jenom o deset kilometrů, ale z pohledu časové dostupnosti pro východní polovinu území kraje se vzdaluje o 20, 30 minut. Všichni to známe, jaký je průjezd městem Zlín. A v případě život ohrožujících situací, v případě infarktu, mrtvičky a tak podobně mají tito občané podstatně zhoršené podmínky. Protože je třeba připomenout, že vsetínská nemocnice není vybavená pomoci takovýmto pacientům,“ dodala Valentová Nersesjan.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související