Chraňte děti, ne zbraně! USA zažily největší protesty od dob války ve Vietnamu

26. březen 2018

Ve Spojených státech se vzedmula vlna politického aktivismu mladých lidí. Statisíce teenagerů, jejich rodičů, učitelů a dalších podporovatelů v sobotu vyšly do ulic po celé zemi protestovat proti násilí páchanému za pomoci střelných zbraní.

Demonstranti hodlají proměnit svůj strach a zármutek z nedávných událostí ve floridském Parklandu v hnutí bojující za přísnější zákony o prodeji a držení zbraní, uvádí americký deník Chicago Tribune.

Protest s názvem „March For Our Lives” neboli „Pochod za naše životy” se konal ve Washingtonu, davy prošly ale i Bostonem, New Yorkem, Chicagem, Houstonem, Los Angeles a dalšími městy.

Ovlivní protest volby?

Lidé skandovali „Už bylo dost” a nesli transparenty s nápisy jako „Proč jsou vaše zbraně důležitější než naše životy?“ nebo „Naše volební hlasy zastaví vaše střely“. Tak početné demonstrace se konaly naposledy v době války ve Vietnamu, upozorňuje Chicago Tribune. Podle listu teď pořadatelé vnesli do debaty mnoho nových, mladých hlasů a dokázali vybudit k aktivismu mnoho z těch, kteří byli znechucení dlouhotrvající patovou situací.

Akci svolali studenti ze střední školy Marjory Stonemanové Douglasové ve floridském Parklandu. Zařízení se 14. února stalo terčem útoku ozbrojeného mladíka, při kterém přišlo o život 17 studentů a učitelů. Žáci školy se za uplynulý měsíc a půl stali lídry hnutí proti střelným zbraním na celostátní úrovni. Daří se jim udržovat momentum a čerpat z nálad požadujících striktnější zákony, domnívají se chicagské noviny. Dodávají, že tyto nálady s každým dalším útokem narůstají dlouhodobě, k výrazným změnám ale nedošlo.

Studentskému hnutí i nadále stojí v cestě lobbistická Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která má miliony příznivců, a také zákonodárci, kteří se staví proti omezování práv na držení střelných zbraní. Pořadatelé doufají, že ohromná velikost davu, energie protestujících a nízký věk řečníků mohou hnutí přivést ke zlomovému okamžiku a přinést změny v nadcházejících kongresových volbách. „Volte tak, aby byli pryč,“ skandoval dav na adresu hlavně republikánských poslanců a senátorů.

Sen o světě beze zbraní

Za zpřísnění kontroly prodeje zbraní ve Spojených státech se demonstrovalo i v Paříži

Organizátoři si dali záležet, aby mezi řečníky byli zastoupeni studenti z různých měst po celé zemi a rovněž i rozličných barev pleti. Většina z vystupujících zažila střelbu ve škole nebo při takovém incidentu ztratila blízké. Ke slovu se dostali i velmi mladí.

Yolanda Renee Kingová, devítiletá vnučka lidskoprávního aktivisty Martina Luthera Kinga, navázala na nejslavnější slova svého dědečka. „Mám sen, že už bylo dost. Že tohle by měl být svět beze zbraní. Tečka,” řekla davu shromážděnému před Kapitolem.

Emma Gonzálesová vyzvala všechny, kteří mohou volit, aby svého práva využili. Osmnáctiletá studentka z Parklandu se po únorovém masakru stala výraznou postavou studentského hnutí. Shromážděnému davu přednesla jména spolužáků a učitelů, kteří minulý měsíc přišli o život, a po zbytek svého projevu požádala dav o ticho.

Její výstup trval celkem šest minut a dvacet vteřin – právě tak dlouho útočník střílel v její škole. Mladé ženě, kterou ještě před měsícem nikdo neznal, se podařilo přivést početný dav k tiché úctě a zamyšlení. To je důkazem síly studentské hnutí, které vzniklo v důsledku tragické události v Parklandu, soudí britský deník Guardian.

„Budeme i nadále bojovat za naše zemřelé kamarády,“ slíbila další ze studentek školy Delaney Tarrová. Dav souhlasně zaburácel, když prezentovala hlavní požadavek demonstrace: zákaz „válečných zbraní“ pro všechny s výjimkou armády.

Dostanou učitelé zbraně?

Studenti požadují zapovězení velkokapacitních zásobníků a útočných zbraní toho typu, jaký použil například střelec v Parklandu, dále zvýšení věkového limitu pro nákup střelných zbraní a také důkladné prověrky těch, kteří si je legálně pořizují.

Demonstranti kritizovali návrh prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého by učitelé na školách mohli mít zbraně. Mezi odmítavé hlasy patřila i jedenáctiletá Zoe Tateová. „Myslím si, že střelné zbraně jsou hloupé. Je už dost děsivé, že máme ve škole ochranku. Nepotřebujeme, aby učitelé začali nosit zbraně. Udivuje mě, že tohle musím vysvětlovat dospělým,” řekla školačka listu Chicago Tribune.

Donald Trump

Národní asociace držitelů zbraní v sobotu mlčela, na rozdíl od 14. března, kdy studenti po celé zemi opustili školní lavice a vyšli ven protestovat. Tehdy asociace reagovala na Twitteru fotkou útočné pušky. „Budu kontrolovat své vlastní zbraně, děkuji,” stálo v doprovodném textu.

Asi třicet lidí bojujících proti zpřísňování zákonů o zbraních v sobotu uspořádalo protidemonstraci před washingtonským sídlem Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Skupina stála v tichosti a její členové drželi transparenty s texty jako „Ozbrojené oběti žijí déle“ nebo „Přestaňte omezovat lidská práva“. Podobné malé protiakce se konaly i v jiných amerických městech.

Prezident Donald Trump byl přes víkend na Floridě a do debaty se nevložil ani přes Twitter. Bílý dům vydal prohlášení, ve kterém pochválil „mnoho odvážných mladých Američanů za to, že využili svého ústavního práva“, tedy svobody projevu. V krátkém komuniké dále zdůraznil Trumpovy snahy zakázat takzvané urychlovače střelby, přídavná zařízení, která umožňují poloautomatickým zbraním pálit s podobnou kadencí, jako to dokáží ty zcela automatické, vysvětluje Chicago Tribune.

Spustit audio