Chráněná krajinná oblast Český kras byla založena před 50 lety. Výročí slaví i Koněpruské jeskyně

12. duben 2022 11:00

Před před 50 lety vznikla Chráněná krajinná oblast Český kras. Území o rozloze téměř 130 kilometrů čtverečních čítá tisíce stromů, stovky krasových kaňonů a zkamenělin. Kromě přírodních krás zde mohou lidé obdivovat i kulturní památky jako jsou hrad Karlštejn nebo třeba obec Svatý Jan pod Skalou. Chráněné jsou už půlstoletí také Koněpruské jeskyně.

Chráněná krajinná oblast Český kras je známá také díky Koněpruským jeskyním. Za devonskými vápenci starými až 400 milionů let se vydala i reportérka Karolína Burdová.

Čtěte také

"Teď se nacházíme v té největší prostoře, říká se jí dóm. Nad vchodem pak můžete vidět unikátní výdobu - koněpruskou růži, jejíž stáří se odhaduje na minimálně 1,5 mil. let a nachází se pouze v těchto jeskyních," uvádí reportérku do nejdelšho jeskynního systému v Čechách průvodce Tomáš a přidává zajímavé údaje: "Teď jsme 42 metrů v podzemí, nejvyšší bod je 472 metrů nad mořem a 30 metrů pod náma je spodní patro, takže převýšení je přes 70 metrů."

Čtěte také

Český kras ale nejsou jen Koněpruské jeskyně, patří do něj cenné přírodní území mezi Prahou a Berounem i kulturní památky, jak uvádí vedoucí Správy CHKO Český kras František Pojer:

"Je to největší krasové, vápencové území v Čechách. Máme tady asi 700 jeskyní, které jsou různě hluboké až do hloubky sta metrů a více. Některé mají i jezera a jezírka. Srdcem Českého krasu je Svatý Ján, nedaleká Karlštejn, Tetín a v neposlední řadě i Koněprusy."

"U zrodu CHKO Český kras stál také Petr Moucha. Jak moc složité bylo chráněnou krajinnou oblast tenkrát vyhlásit?

Chráněná krajinná oblast Český kras

"Celý proces trval zhruba 10 let. Musel být podnět, pak se muselo jednat s úřady... A všechny podklady se shromažďovaly a mnoho jednání proběhlo, až teprve se to podařilo uzavřít do konečného návrhu vymezení hranice," vzpomíná pamětník a posílá CHKO do dalších 50 let své přání:

"Aby veřejnost chápala tu nádheru ochrany přírody, a aby správa CHKO byla úspěšná v tom, co dělá, vybavená kvalitními odborníky. Příroda si sama neporadí, odbornost je potřeba. No a hlavně, aby se jí dařilo."

Ještě letos vznikne v rámci kulatého výročí na návrší Zlatého koně nový Dům přírody a okolo lomů Velká a Malá Amerika nová naučná stezka.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio