Chorvatsko zvýšilo pokuty za dopravní přestupky

23. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na některých místech Chorvatska se ochladilo až o 20 stupňů. Místní média také informují o několika případech, kdy majitelé lodí nedbali varování před silným větrem a nezabezpečili dostatečně své plachetnice. Město Trogir, jedno z architektonicky nejcennějších v celém Chorvatsku, pořádá letní festival s množstvím nejrůznějších kulturních akcí.

Počasí v Chorvatsku udělalo v posledních dnech velký přemet a na některých místech se ochladilo až o 20 stupňů. Nejnižší teplotu naměřili meteorologové v pohoří Velebit v úterý ráno a to pouhé 4 stupně Celsia.

Místní média také informují o několika případech, kdy majitelé lodí nedbali varování před silným větrem a nezabezpečili dostatečně své plachetnice. Ty odpluly na otevřené moře a musela je zachránit námořní služba. Ve vysokých vlnách se také převrátilo několik menších lodí.

Chorvatsko letos zvýšilo pokuty za dopravní přestupky. Mezi ty nejčastější patří jízda bez zapnutého bezpečnostního pásu, za kterou se platí 500 kun. V případě, že řidič překročí povolenou hranici alkoholu v krvi, tedy 0,5 promile, činí pokuta nejméně 1000 kun. Stejně jako při překročení rychlosti o více než 20 km/h v obydlených oblastech a více než 30 km/h na dálnici.

Několik kulturních tipů

Město Trogir, jedno z architektonicky nejcennějších v celém Chorvatsku, pořádá letní festival s množstvím nejrůznějších kulturních akcí. Dnes od půl desáté večer můžete na dvoře městského muzea zajít na koncert jazzové hudby vycházející z folklórních motivů. Na koncertě s názvem "Zvuky středomoří" vystoupí hudebníci z Itálie a Chorvatska.

Ve Splitu, v divadle Peristil, v devět hodin, začíná představení opery Giuseppe Verdiho Nabucco. Vstupenky jsou volně k prodeji.

A v Kaštelu Sučurac v bistru Sokolana můžete od devíti zajít na koncert šansoniéra Sdrjana Depoly.

Kurzy měn

Dnešní kurzy pro výměnu peněz. Kupříkladu Splitska banka vám dá za jedno euro 7 kun 16 lip, za 100 českých korun pak 30 kun 73.

Ceny PHM

Pohonné hmoty zůstávají na svých včerejších cenách, Eurosuper 95 stojí kolem 9 kun 50 a nafta něco málo přes 9, 90.

Jak to vypadá na silnicích v Chorvatsku: Na dálnici A6 mezi Rijekou a Záhřebem bude do 8 večer omezen provoz v tunelech Sleme a Lučice, mohou se tvořit kolony.

Na severu, severozápadě a východu Chorvatska jsou silnice mokré a hodně to klouže. Z hraničních přechodů jen Kaštel hlásí v tuto chvíli zvýšený provoz. Na přechodu Macelj budou čekat nákladní vozidla, osobní by měla projíždět bez většího zdržení.

Předpověď počasí na 24. 7. 2008

Zítřejší počasí na Jadranu: Má být o chloupek lepší než dnes. Stále ale proměnlivá oblačnost, i když té má ubývat, a místy se mohou objevil přeháňky nebo bouřky. Vítr má foukat mírný, severní nebo severozápadní, v nárazech ale může zesílit. Dopolední teploty 16 až 20 stupňů, odpolední 24 až 28 stupňů Celsia. Teplota moře: V Šibeniku jen 19, jinde od 23 do 25 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: Někde se mohou vyskytnout lokální bouře. Místy zafouká severovýchodní, na otevřeném moři i severozápadní vítr o síle až 55 uzlů. Vlny by ve střední a jižní části Jadranu mohly dosáhnout stupně 5.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu