Chorvatská církev bojuje proti krizi

25. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Zatímco část Chorvatů oslavuje úspěchy svého salámu a představitelé města Šibenik plánují zářnou budoucnost své destinace, katolická církev v Chorvatsku se snaží snižovat výdaje státního rozpočtu.

Katolická církev v Chorvatsku se rozhodla přispět svým dílem ke zmírnění dopadů hospodářské krize. Z necelých 300 milionů kun, které jí náleží, se zřekne 50 milionů. Závazky chorvatského státu vůči církvi sice upravuje mezinárodní dohoda s Vatikánem, biskupská konference však hodlá tímto způsobem ulevit státním financím v nelehké době.

Město Šibenik by se během pár let chtělo stát jedním z nejluxusnějších center Jadranu. Skupina domácích a zahraničních developerů uzavřela dohodu, na jejímž základě hodlá do roku 2013 vybudovat přístaviště, ve kterém budou moci zimovat i jachty do 100 metrů délky. U přístavu má pak vyrůst pětihvězdičkový hotel, vily a sportoviště. Náklady by se měly pohybovat kolem 100 milionů eur.

Chorvatská vláda možná přeruší plány na vybudování mostu z pevniny na poloostrov Pelješac. Díky mostu by se nejen zkrátila cesta, ale lidé by nemuseli absolvovat hraniční kontrolu v Neumu, který leží v Bosně a Hercegovině a přes který se na Pelješac jezdí.

Důvodem k odložení nebo úplnému zrušení projektu je ekonomická krize. Financování mostu však bylo už od počátku nejasné a média spekulují o tom, že jeho stavbu prosazují především stavební firmy, pro které by most představoval obrovskou zakázku.

Chorvatsko také slaví úspěch svého salámu. Masokombinát Lovrič, který alkarský salám vyrábí, se umístil druhý na mezinárodní soutěži, která se konala ve Slovinsku. Výrobci jsou na to patřičně hrdí a upozorňují, že jde o chorvatskou specialitu, jejíž název je chráněn evropskými zákony.

Večer můžete na řadě míst na pobřeží zajít na koncerty a jiná představení. Za všechny můžeme zmínit Omiš a finále soutěže tradičních mužských pěveckých skupin. Začíná v 9 večer na Náměstí svatého Michovila.

Aktuální kurzy:
Například u banky Zagrebačka dostanete za 1 euro 7,25 kun a za 100 českých korun 28,11 kun.

Ceny pohonných hmot:
Eurosuper 95 za 7,44 kun a naftu za 6,56 kun.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu