Chodili jsme kolem Ruska po špičkách, zatímco Kreml připravoval agresi, kritizuje poslanec Horák

20. duben 2022

Finsko a Švédsko se chtějí připojit co nejdříve k NATO, navzdory odporu a výhrůžkám Ruské federace. Prospělo by členství obou severských zemí bezpečnosti celé Evropy, nebo hrozí eskalace napětí a odveta Ruska?Poslanec KDU ČSL Jiří Horák souhlasí, aby obě severské demokracie zahájily jednání o vstupu. „Ale ten nebude tak rychlý,“ varuje. Bývalý europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) také zdůrazňuje, že obavy z reakce Kremlu nesmí bránit zemím ve vstupu do aliance.

Miroslav Poche

„Čas na přístupová jednání s jakýmkoliv zájemcem o členství v NATO je vždy,“ říká Poche, vidí ale komplikace:

„Aliance ale bude muset pro tak rychlé přijetí porušit vlastní pravidla. A také to eskaluje napětí s Ruskem, což ale ale nesmí být žádná překážka.“

Určitě přijdou technické problémy, postoj obou zemí je také odlišný, což je dáno historicky.
Jiří Horák (KDU-ČSL)

Poslanec Horák připomíná, že vstup obou severských do NATO se nemusí odehrát ihned:

Čtěte také

„Hovořilo se o létě, ale z dalších vyjádření představitelů Švédska a Finska soudím, že to nebude tak rychlé. Určitě přijdou technické problémy, postoj obou zemí je také odlišný, což je dáno historicky.“

„Finsko, které má dlouho hranici a historii konfliktů s Ruskem, může skutečně cítit reálné nebezpečí ze strany svého souseda, zatímco Švédsko je geograficky vzdálenější,“ připomíná odlišné perspektivy kandidátských zemí Horák s tím, že ve Finsku je podle něj tlak na vstup do aliance větší.

Nejsem úplně jistý, zda je potřeba teď deklaratorně a rychle dveře otevírat dokořán, protože máme celou řádu problémů.
Miroslav Poche (ČSSD)

Poche dodává, že zatímco Švédsko bylo dlouhé neutrální, Finsko už s alianci spolupracuje, v Helsinkách se například nachází centrum pro boj s hybridními hrozbami. Očekává také, že pokud ke vstupu severských zemí do NATO dojde, spustí to i další změny:

Čtěte také

„Bulharsko začne prosazovat vstup Moldávie do aliance, což je problém, protože část jejího území je okupována. Najednou budeme mít větší počet zájemců o vstup a tradiční politika otevřených dveří bude limitována, protože nevíme, zda všem zájemcům můžeme členství garantovat.“

„Obě země, Finsko a Švédsko, jsou blízko členství v Severoatlantické alianci, jen si nejsem úplně jistý, zda je potřeba teď deklaratorně a velmi rychle tyto dveře otevírat dokořán, protože máme celou řádu problémů, které musíme řešit,“ obává se sociální demokrat a kritizuje za liknavý postoj k Rusku třeba Rakousko.

Názory Vladimira Putina nás nemusí zajímat. Zajímaly nás dvaadvacet let, a proto jsme tam, kde jsme.
Miroslav Poche (ČSSD)

Lidovec Horák upozorňuje, že veřejné mínění ve Finsku a Švédsku je právě teď nakloněno alianci a mění se v závislosti na vývoji konfliktu na Ukrajině. Je ale možné, že se tento postoj zase časem změní.

„Vstup těchto zemí by zajistil stabilitu a bezpečnost jak těchto států samotných, tak evropského kontinentu,“ je přese všechno přesvědčený Horák.

Čtěte také

„Názory Vladimira Putina nás nemusí zajímat. Zajímaly nás dvaadvacet let, a proto jsme tam, kde jsme,“ souhlasí Miroslav Poche (ČSSD) a zdůrazňuje: 

Situace se změnila. Musíme se orientovat vlastními názory, jak zajistit bezpečnost. Finsko a Švédsko roky mají společná alianční cvičení, takže po předložení přihlášky na letošním summitu NATO v Madridu je členství věcí v řádu měsíců.“

Aliance se musí postarat o vlastní bezpečnost, protože brát zřetel na přání Ruska by znamenalo vyklizení celé východní Evropy.
Jiří Horák (KDU-ČSL)

První jednání v Poslanecké sněmovně. Jiří Horák.

Je čas změnit postoj k Rusku, dodává poslanec. „NATO i Evropská unie kolem Ruské federace chodily dlouho po špičkách. A zatímco Západ byl smířlivý, Rusko celou dobu připravovalo v rámci propagandy a politického narativu agresi a válku se Západem. Aliance se musí postarat o vlastní bezpečnost, protože brát zřetel na přání Ruska by znamenalo vyklizení celé východní Evropy,“ varuje Jiří Horák (KDU-ČSL).

Poslechněte si celou debatu, ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související