Chodila jsem trucovat k pískovně v Lužné, vzpomíná Tereza Pergnerová

24. leden 2020

Když se řekne Lužná u Rakovníka, asi vás napadne železniční muzeum. Obec má ale víc zajímavostí než jenom historické mašinky. Věděli jste třeba, že kousek od Lužné vyvěrá minerální pramen sv. Jiljí známý taky jako Merkovka? A věděli jste, že v Lužné strávila dětství moderátorka Tereza Pergnerová? Povídala si o tom s Pavlem Vítkem v pořadu Tady to znám.

Bývala moderátorka pořadu Eso prožila v Lužné krásné věci. „Dováděly jsme tu s mojí nejlepší kamarádkou. Lepily jsme si třeba okvětní lístky z květin na nehty, abychom si je prodloužily, a pak jsme je měly krásně barevné. Taky jsme trhaly kytky a u hřbitova jsme je prodávaly,“ vzpomíná.

Pro dceru textaře Eduarda Pergnera byly často dobrodružstvím už samotné cesty do Lužné. „V pátek jsme nakládali zástavu, to bylo malé červené auto, na které byl tatínek moc pyšný, a stěhovali jsme se do té Lužné. Pokud se náhodou rodiče pohádali, tak se celá zástava zase vykládala zpátky do bytu na Prosek, čekalo se, až se tatínek umoudří, až se mu všichni omluvíme, že jsme na něj byli takoví hulvátští a zkazili jsme mu náladu. Pak jsme zavazadla zpátky zase nakládali do zástavy a odjeli do Lužné. Tam jsme to vybalili a někdy se i stalo, že jsme to znova zabalili,“ směje se Tereza.

Měla tady svoje tajná místa. Třeba pískovnu, kam chodila trucovat. „Je to takové moje přemýšlivé místo,“ vysvětluje.

Její rodiče se na chalupu později nastěhovali a Tereza se rozhodla, že v této lokalitě také zakotví. Z Prahy odešla s celou svojí rodinou do Rakovníka. „Miluju ty lesy, které jsou všude okolo, chodíme tady i dneska s dětmi na houby a někdy si říkám, proč jsem se sem nevrátila už dávno.“

autor: sap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.