Chemtrails jsou mýtem, záleží jen na vlhkosti vzduchu, vysvětluje Alena Zárybnická

18. říjen 2018

„Jestli jsem ve své profesi dobrá? Na tuto otázku odpoví každý soudný meteorolog, že záleží na povětrnostní situaci. Jsou situace, při kterých je každý meteorolog dobrý, a jsou takové, při kterých nemůže být dobrý nikdo,“ říká host čtvrteční Osobnosti Plus, meteoroložka a moderátorka Alena Zárybnická.  

„Každá předpověď je jen pravděpodobnostním odhadem a nikdy nebude stoprocentní jistotou. Tím by naše profese ztratila kouzlo. S jistotou spíše dokážeme vyloučit některá rizika,“ dodává.

Meteoroložka, moderátorka a dramaturgyně Alena Zárybnická je od roku 1997 moderátorkou pořadu České televize Předpověď počasí. Od roku 2015 souběžně v Českém rozhlase moderuje pořad Zálety Aleny Zárybnické. Po absolvování gymnázia vystudovala katedru meteorologie a ochrany prostředí Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Pochází z Prahy a žije ve Špindlerově mlýně.

Exaktní vědy v praxi

Zárybnická bývala vášnivou pilotkou větroňů. Dnes už nelétá často, ale přesto je to pro ni stále životní téma, které je spojené s vlastní profesí a také se vzpomínkou na tatínka, který byl letcem.

„Říkala jsem si, že půjdu studovat meteorologii, abych byla dobrým plachtařem. A je to vlastně ve skutečnosti obráceně. Tím, že jsem plachtař, se dokážu na meteorologii dívat jinak. V samotném plachtění mně studium meteorologie nepomáhá. Všichni, kteří létají, vědí o spodních vrstvách atmosféry do výšky, kde se větroně běžně pohybují, mnohem víc než vystudovaný meteorolog. Stalo se mi, že jsem vezla kolegyni a ta byla uchvácena tím, co umí popsat diferenciálními rovnicemi. Že to najednou cítí, že to s ní cloumá a zvedá jí to žaludek,“ říká meteoroložka.

„Vážím si odborně vzdělaných meteorologů, i svých kolegů, kteří se snaží náš obor popularizovat.“
Alena Zárybnická

Ať nevznikají mýty v meteorologii

Ve své profesi se občas setkává i otázkami na takzvané chemtrails, tedy mýtech o kondenzačních čarách, které se táhnou za letadly. Podle rozšířené konspirační teorie jde o tajný projekt, pomocí kterého se z letadel všech společností a států sypou psychotropní chemikálie.   

Přispívá klimatická změna ke vzniku duševní choroby? Faktorů je mnohem víc, říká Cyril Höschl

Cyril Höschl

Globální oteplování může vést k vyššímu počtu duševních onemocnění. Američtí vědci to zjistili z analýzy dat téměř dvou milionů lidí.

„Závisí to na tom, kolik je ve vzduchu vlhkosti, na ničem jiném. Podtrhuji, zdůrazňuji, dělám vykřičníky. Pokud je vlhkosti ve vzduchu hodně, máme možnost vidět tyto čáry dlouho. Kdo ale pozoroval nějakou čáru za letadlem poslední dobou, kdy byl vzduch suchý… Nevím, proč vznikají konspirační teorie. Ať je lidé tvoří, ale ať se netýkají meteorologie. My to pak musíme pořád a pořád vysvětlovat.

Varovný signál

Moderátorka hovoří také o pocitu z poslední zprávy mezinárodního panelu o klimatických změnách, která vyzněla velmi varovně. Podle posledních výpočtů totiž planeta směřuje k mnohem vyššímu oteplení, než je úroveň, s níž bychom se ještě dokázali vyrovnat.

„Jsem z toho samozřejmě znepokojená. Byť nejsem klimatolog, dokáži si v odborné úrovni domyslet všechny reálné důsledky. Čekám, jak si s tím dokážeme poradit na komunikační úrovni. Na to, jestli meteorologové a klimatologové dokáží přednést veřejnosti skutečnost tak, abychom bez postranních ekonomických zájmů, bez jakýchkoli lobby a tendencí dokázali věci někam posunovat, jestli se s tím dokážeme vypořádat,“ uzavírá téma.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím hostem. Dozvíte se také o právě připravované knize o počasí, nebo o tom, jak ostře občas musí komunikovat s horolezci, kterým pomáhá s předpovědí počasí v horách.

autoři: Lucie Vopálenská , kte
Spustit audio

Související