Chelsea Manningová opouští vězení, pomohl jí Obama. Zveřejnila i americký útok na civilisty v Iráku

Z vězení ve Spojených státech propustí whistleblowerku Chelsea Manningovou. Na svobodu se dostane po sedmi letech, přestože ji vojenský tribunál poslal za mříže na pětatřicet let za zveřejnění stovek tisíc tajných dokumentů. Ty ještě před změnou pohlaví jako Bradley Manning v roce 2010 předala serveru WikiLeaks.

Soudce vyměřil Chelsea Manningové celkem pětatřicet let vězení za dvě desítky různých trestných činů. Unikla přitom ale nejvážnějšímu obvinění z napomáhání nepříteli, za které jí hrozil až trest smrti. K brzkému propuštění, asi po sedmi letech od zatčení jí pomohl bývalý americký prezident Barack Obama, který jí jen dva dny před odchodem z funkce trest zmírnil.

„Trest, který dostala, byl nezvykle velký, ve srovnání s lidmi, kteří spáchali podobné zločiny. Dává mi proto smysl, abych její trest jen zmírnil a neudělil jí milost,“ uvedl bývalý šéf Bílého domu, který kvůli tomuto rozhodnutí čelil velké kritice.


Podle republikánů Manningová zveřejněním dokumentů ohrozila životy Američanů, když odhalila důležitá státní tajemství.

Mezi více než sedmi sty tisíci tajnými dokumenty a diplomatickými depešemi, které jako zpravodajský analytik sesbírala během svého nasazení v Iráku, bylo například i video dokumentující útok amerických vrtulníků na civilisty včetně novinářů agentury Reuters, nebo mnohdy nelichotivé interní zprávy o vládách jiných států.

Poslední sada dokumentů, zveřejněná až v roce 2011, zase obsahovala informace o zařízení Guantánamo, a to včetně informací, že Spojené státy odtud nepropustily některé vězně, kteří už dávno měli být na svobodě.

V americké armádě zůstává

Důvodem, který mohl Baracka Obamu k propuštění Manningové také přesvědčit, byla její změna pohlaví. Ještě během soudu totiž byla muž a jako Bradley Manning skončila i přes své protesty ve vojenské věznici pro muže.

Logo

V roce 2015 jí ministerstvo obrany po soudních přích povolilo hormonální terapii. V minulém roce podstoupila i chirurgický zákrok, při kterém pohlaví definitivně změnila.

Ve vězení se dvakrát pokusila o sebevraždu, podle jejího právníka Chase Strangia jí Obamovo rozhodnutí pravděpodobně zachránilo život. Manningová ještě jako muž nastoupila do armády v roce 2007, kde byla údajně kvůli své sexuální orientaci šikanována.

Na podzim roku 2009 odjela do Iráku jako zpravodajský analytik. Podle USA Today zůstane i po svém propuštění podle zákona ve službě v americké armádě.

autor: luc
Spustit audio