Chci se důrazně ohradit, že jsem se snad měl snažit někoho vydírat, popisuje poslanec Vondráček spor s vládní koalicí

2. červen 2022

Mezi vládou a ANO se rozhořel spor o formě projednávání novely zákona o evidenci skutečných majitelů firem, která se týká i expremiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše. Pokud ale nebude schválena do září, tak Evropská komise (EK) zastaví čerpání stovek miliard korun z plánu obnovy, hovoří se dokonce o 193 miliardách. „Finální informace z EK přišly v březnu, alespoň podle toho, jak jsem mluvil s ministrem spravedlnosti,“ popisuje Pirát Jakub Michálek.

A pokračuje v popisu sporu: „Následně probíhalo jednání se zástupci ANO, aby umožnili hladké schválení návrhu zákona. V rámci tohoto jednání se objevil požadavek, podle kterého pokud nebude vyškrtnuto ustanovení o znečitelnění a znepřístupnění všech skutečných majitelů, kteří pobírají zisky z obchodních korporací – což se týká i Andreje Babiše –, tak budou vetovat rychlejší projednání tohoto zákona,“ popisuje Pirát Jakub Michálek. 

Nikdy od nikoho z ANO nezaznělo, že chceme něco blokovat či obstruovat.
Radek Vondráček

Tomuto tlaku opozice ale koaliční poslanci nevyhověli. „Protože si myslíme, že se ten zákon má vztahovat na všechny. Byla to jen technická změna. Vůbec nerozumím, proč do toho ANO vneslo jednání o další změně, které se týká Andreje Babiše. (…) V důsledku by totiž znamenala, že by byl Babiš vyškrtnut z našich veřejných rejstříků jako skutečný majitel Agrofertu.“ 

Nechápu, proč chce ANO jednat o další změně, která se týká Andreje Babiše.
Jakub Michálek

Poslanec ANO Radek Vondráček tvrdí, že hnutí o nic podobného nejde. „Je to čistá demagogie. Nikdy od nikoho z ANO nezaznělo, že chceme něco blokovat či obstruovat. My jsme jen řekli, že chceme standardní postup hlasování.“ 

Jakub Michálek

„Pokud jste chtěli udělat to hlasování rychle, tak to udělejme tak, aby nedošlo ke sporu a tak, abychom nemohli udělat nějakou legislativní chybu,“ doplňuje Vondráček.

Navrhuje ale jinou možnost, a to projednávání ve stavu legislativní nouze, zkrátit se mohou i lhůty na projednávání ve druhém a třetím čtení.

„Vám ale nejde o nic jiného než manipulovat, že bojujeme za nějaké netransparentní praktiky. Ale nám nevadí, jak je to propsáno do evidence skutečných majitelů. To pro nás není téma číslo jedna,“ dodává poslanec Vondráček.

Čtěte také

„Evropská komise nám poslala vytýkací dopis, což je něco výjimečného a my jsme tu jejich směrnici skutečně implementovali špatně,“ vysvětluje. „Evropské právo je totiž jiné než to české, jednotlivé termíny ,nesedí‘ a opravdu si každá členská země musí upravit sama,“ dodává.

„Chci se ale důrazně ohradit před tím, že jsem se snad měl snažit někoho vydírat. My jsme jen říkali, že je to tady sporné. (…) A udělejme minimalistickou novelu, ať neohrožujeme zájmy České republiky, ať na podzim dostaneme peníze – a pak se k tomu můžeme zase vrátit,“ uzavírá Radek Vondráček.

Celé Pro a proti Karolíny Koubové najdete v audiozáznamu.

autoři: Karolína Koubová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.