Chci podat ústavní žalobu na prezidenta. Nebudu jen sedět s rukama v klíně, tvrdí senátor Goláň

28. leden 2019

Tomáš Goláň (nestraník za klub Senátor 21) chce vyvolat debatu nad podáním ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Současné rozložení stran a hnutí v Parlamentu ČR mu dvakrát nenehrává, ale ovlivňování české justice ze strany Hradu je prý už „přes čáru“.

Kancléř Mynář není žádný viceprezident, nemá se co scházet se soudci, kritizuje Benda (ODS)

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář.

Sněmovní podvýbor pro justici se bude ve středu zabývat podezřeními, že se lidé z Kanceláře prezidenta republiky dlouhodobě snaží ovlivňovat rozhodování soudů. Informace z médií potvrdili i někteří soudci, když připustili, že měli schůzky s prezidentem Milošem Zemanem nebo jeho kancléřem. Právě Vratislav Mynář je na večerní jednání pozván.

Senátor podporu pro svou ústavní žalobu teprve hledá, je ale přesvědčený, že „se člověk musí postavit proti něčemu, co se tady lidem nelíbí a je třeba alespoň vyvolat debatu,“ říká Goláň.

Pro svůj návrh potřebuje 3/5 přítomných senátorů (a kdyby návrh doputoval do Sněmovny pak 3/5 všech poslanců). Kdo ho nakonec podpoří, tak bude vědět až v úterý, po zasedání klubu. Jeho předseda prý ale už jedná se zástupci KDU-ČSL, ODS a dalšími. „Nechci jen sedět s rukama v klíně a říkat, že s tím nic nezmůžeme… Pak si třeba i Pražský hrad uvědomí, že to není dobře. Hlavně mi jde ale o to vyvolat debatu a všechno navíc bude bonus… Prezident totiž některé věci, které tady byly zvykové, ignoruje,“ dodává.

Prezidentské mantinely?

Rozhodně to ale nevzdává a přál by si, aby se ústavní žaloba dostala až k samotným soudcům. „Abychom i do budoucna a pro příští prezidenty věděli, jestli takové chování překračuje hranice, nebo ne.“ Senátor by se ale spokojil i s usnesením Senátu, aby prezident věděl, že v podobných krocích nemá „u jakési rady starších“ podporu. „Nejvíc bych ale byl spokojen, kdyby prezident už jakékoli soudy neovlivňoval,“ přeje si Goláň.

Jako hlavní důkaz, že se prezidentská kancelář opravdu snaží o ovlivňování české justice, pak senátor považuje výpověď bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy. „Já mu věřím a taky ho znám. Je to člověk velmi klidný a rozvážný a veškeré rozbouřené debaty naopak právě dokázal uklidňovat.“

Jindřich Šídlo: Tady nejde vůbec o Mynáře

Vratislav Mynář

Existuje jen málo činností zbytečnějších než připomínání někdejších výroků prezidenta Zemana a jejich konfrontace s realitou.

Baxa = hrdina

Navíc se k názoru, podle kterého je možné doporučení prezidenta považovat na nátlak, připojila i šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová. „I její názor je pro mě v této věci důležitý a považuje to za ovlivňování soudů… Baxa teď dal i ostatním příklad hrdinného postoje a třeba se teď nebude bát veřejně vystoupit i někdo další,“ říká Goláň.

Zároveň odmítá, že by se tak chtěl pouze zviditelnit. „Co mi to přinese? Nejsem členem žádné strany, nechci být ani premiérem, ani prezidentem… Senátorem jsem a budu ještě další dva roky. Do té doby na to každý zapomene,“ dodává Tomáš Goláň.

Proč senátor podal čtyři trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše? Proč nevěří statistikám ministerstva financí a proč je zákon o EET legislativní zmetek? Co říká dalším vlnám EET, které vláda chystá? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus Michaela Rozsypala.      

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související