Chceme pomoct Ukrajině přiblížit se co nejvíc EU, shrnuje politickou roli Česka před evropským předsednictvím Lipavský

3. červen 2022

Přesně před 100 dny zaútočila ruská vojska na Ukrajinu. Velikost území, které od té doby Rusové okupují, je srovnatelná s rozlohou Rakouska a Švýcarska dohromady. Země NATO a EU vyjadřují Kyjevu podporu ruskými sankcemi i dodávkami zbraní pro ukrajinskou armádu. Zapojila se i ČR, která například Ukrajině poslala bojové vrtulníky. Jakými dalšími prostředky může Česko Ukrajině pomoct? Poslechněte si rozhovor s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).

Existuje nějaký konkrétní plán? Požádal například Kyjev Česko o další konkrétní pomoc?

Tři základní věci: vojenská pomoc, politická pomoc a humanitární pomoc. Co se týče vojenské pomoci, tak ta stále běží. My to příliš nekomunikujeme, ale je potřeba v ní pokračovat tak dlouho, jak dlouho bude bohužel ruská agrese proti Ukrajině pokračovat.

Co se týče humanitární pomoci, tak myslím, že každý velmi detailně sleduje, jakým způsobem řešíme nejen uprchlickou vlnu z Ukrajiny zde na území ČR. Dělají se také konkrétní projekty na Ukrajině nebo v zemích, které s ní sousedí, aby lidé, kteří přišli o své domovy nebo je válka vyhnala, aby o ně bylo postaráno.

A třetí věc je ta politická podpora a tam si slibujeme hodně od nastávajícího českého předsednictví v EU, kdy chceme pomoci Ukrajině přiblížit se co nejvíce k EU.

Už se mluví, nebo alespoň prezident Volodymyr Zelenskyj požádal, o spuštění sedmého sankčního balíku. Co by mohl obsahovat?

Teď jsme ve fázi schvalování nebo možná už dobíhají procedury k šestému sankčním balíčku, to už jsou opravdu jen politické technikálie, ale je to domluvené. A je potřeba pokračovat v tlaku na Ruskou federaci. Nestačí prostě dodávat zbraně na Ukrajinu, ale musíme dělat i takové kroky, které znemožní Rusku dlouhodobě vést vojenský konflikt, a to jsou především další ekonomické sankce.

Jaké jsou možnosti vojenského paktu NATO? Zásah přímo na Ukrajině je i nadále vyloučen, i když tam válka bude třeba vleklá a budou přibývat další a další civilní oběti?

NATO je obranná aliance, je to třicítka zemí, která se vzájemně chrání a brání. Ukrajina je pro nás oblastí, ze které pro členské státy NATO přichází nebezpečí. A samozřejmě je v zájmu členských států NATO, abychom podporovali Ukrajinu, co nejvíce to jde.

Také bychom měli usilovat o to, aby Švédsko a Finsko úspěšně vstoupilo do Severoatlantické aliance. Koneckonců to jsem včera na své cestě právě do Švédska do Finska oběma ministrům zahraničí sdělil. Takže v tomto postoji států NATO se nic nemění.

Jak účinné jsou podle Jana Lipavského dosavadní protiruské sankce? Poslechněte si celý rozhovor

autoři: Jiří Chum , and
Spustit audio

Související