Chátrání usedlosti Cibulka by mělo skončit. Koupili ji manželé Vlčkovi, kteří ji chtějí přestavět na dětský hospic

5. květen 2021

Už od konce 50. let minulého století je usedlost Cibulka v pražských Košířích památkově chráněná, přesto od dob první republiky chátrala až do nynějšího polorozpadlého stavu. Teď by se měla změnit v dětský hospic díky Nadaci manželů Vlčkových. Na podporu těžce nemocných dětí vložili 1,5 miliardy korun a na Cibulce připravují rozsáhlé úpravy.

V nejhorším stavu jsou obytné části. Zdivo, i to nosné, je popraskané. Krovy ztrouchnivělé a stropy propadané, vyjmenovává škody architekt František Brychta, který Vlčkovým pomáhá s rekonstrukcí areálu.

Usedlost Cibulka

Oblast Cibulka vznikla jako vinice za Karla IV. Samotnou usedlost do dnešní podoby vystavěl pasovský biskup Leopold Leonard Thun na počátku 19. století. A zvelebil i okolní park do anglického romantického stylu. I proto je usedlost tak výjimečná, vysvětluje památkář Jan Bárta.

„V blízkém dohledu je podobných usedlostí mnoho, ale žádná z nich není tak významné umělecké a architektonické dílo, jako je Cibulka,“ říká památkář.

Usedlost Cibulka v pražských Košířích

Od první republiky začal postupný úpadek Cibulky. V roce 1922 ji koupilo hlavní město, ale do Cibulky neinvestovalo. Stejný přístup pokračoval během komunismu, kdy zde byly slévárny a chudinské byty. Usedlost dál chřadla i po revoluci. I přesto se dochovala řada vzácných prvků, jakou jsou sluneční hodiny na obytné budově.

Stoletá devastace Cibulky nyní končí. Podle plánů Nadace manželů Vlčkových vznikne nový hospic do pěti let. Na rekonstrukci chce nadace vynaložit až 350 milionů korun.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka