Chátrající usedlost Cibulka v Košířích dostane novou podobu. Jako první tu vznikne kavárna

29. prosinec 2021

Usedlost Cibulka v pražských Košířích desítky let chátrala, teď se jí díky Nadaci rodiny Vlčkových dostane potřebné péče. Jako první přijde na řadu původní klasicistní domek zahradníka v těsné blízkosti veřejného parku. Po rekonstrukci v něm vznikne kavárna, která se nastálo otevře už v průběhu roku 2023.

Dočasně zde bude také sídlit kancelář Nadace rodiny Vlčkových. Ta se v roce 2026 přestěhuje do hlavní části celého areálu, kde začne fungovat Středisko dětské paliativní péče s lůžkovým hospicem.

Aktuální stav domku zahradníka v usedlosti Cibulka

„Kavárna bude ve spodní části domku. V přilehlé zahradě vybudujeme také letní posezení a dětské hřiště, vše veřejně přístupné z parku. Horní část domu dočasně poslouží jako kancelář Nadace. Po roce 2026 však počítáme s využitím i tohoto patra pro veřejnost, buď pro rozšíření kavárny nebo tu bude například klubovna či prostor pro různé komunitní akce,” doplňuje Ivana Plechatá, ředitelka Nadace rodiny Vlčkových.

Vizualizace interiéru nové kavárny v domku zahradníka, usedlost Cibulka

Cílem úprav je vrátit domek zahradníka do stavu odpovídajícímu dvacátým létům 19. století, obnoví se bohatě zdobená fasáda, vrátí se původní sochařská výzdoba a odstraní se nově vzniklé příčky a zazdívky oken. „Chceme, aby Cibulka začala co nejdříve žít a sloužit místní komunitě a lidem, kteří chodí do parku na procházky. Domek zahradníka je svou polohou pro kavárnu ideální, protože je přirozeně oddělený od zbytku usedlosti, jehož rekonstrukce bude samozřejmě náročnější a bude trvat déle,“ říká architekt a vedoucí projektu Cibulka František Brychta z týmu Nadace rodiny Vlčkových.

Noví majitelé koupili usedlost v dubnu tohoto roku, kvůli havarijnímu stavu tu až do prosince probíhaly nejnutnější práce, aby se kritický stav budov dále nezhoršoval. Veřejnost měla možnost areál navštívit během květnového hudebního festivalu Cibulka Open a konají se tu i pravidelné prohlídky.

„Jde o náročný projekt, který se vlivem výrazného navýšení cen stavebních materiálů i prací oproti našemu původnímu odhadu velmi pravděpodobně prodraží, ale stále jsme stoprocentně odhodláni jej zrealizovat a věříme, že s dobrou součinností všech, včetně úřadů, to do roku 2026 stihneme,“ komentuje vývoj a výhled František Brychta.

Vizualizace nové podoby oranžerie v usedlosti Cibulka
autor: | zdroj: Nadace rodiny Vlčkových
Spustit audio