Charanzová: Ukrajina by neměla dostat rychlou cestu do EU. Ale měli bychom jí pomáhat i politicky

5. květen 2022
Souvislosti Plus

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová mluví poměrně optimisticky o tom, že by Ukrajina mohla vstoupit do Evropské unie. „Ukrajina je v mimořádné situaci a takto je potřeba se dívat na proces její integrace do Unie. Myslím, že by Kyjev měl dostat cosi, co bych nazval mimořádným statusem kandidátské země,“ navrhuje novinář Luboš Palata. Politolog Petr Drulák ale namítá: „Jenže tohle neumožňují ani smlouvy, ani reálná situace.“

„Je samozřejmě dobře, když budeme schopni dát Ukrajincům nějaké světlo na konci tunelu, ale tím může být těžko členství v Evropské unii. Ukrajina je dnes válčícím státem. O evropské perspektivě se může začít diskutovat tehdy, až válka skončí a bude jasné, jaké jsou hranice Ukrajiny, kdo tam vládne, jaká je situace,“ tvrdí Drulák, bývalý náměstek ministra zahraničí.

Proto bych od evropských představitelů čekal jakousi mimořádnou kreativitu k této mimořádné situaci.
Luboš Palata

Luboš Palata

Palata, který je komentátorem Deníku, souhlasí, že situace je výjimečná.

„Proto bych od evropských představitelů čekal jakousi mimořádnou kreativitu k této mimořádné situaci. Víme, že Ukrajina nesplňuje a nemůže splnit plná kritéria členství v Unii. Ale na druhou stranu to, že za své členství v Evropě vede Ukrajina válku, je třeba vzít velmi vážně a je třeba na to odpovědět,“ zdůrazňuje Palata.

Ani s tím ale Drulák nesouhlasí: „Nevidím tam žádné evropské, specificky evropské principy a hodnoty. Boj Ukrajinců je hrdinný, zdatný, ale je to boj národa, který hájí svoji svrchovanost a to nejsou zrovna úplně principy Evropské unie.“

Ukrajina bojuje za to, že nechce být součástí mimoevropského světa, který dnes představuje v plné nahotě a síle Rusko.
Pavel Bratinka

Pavel Bratinka

Bývalý politik Pavel Bratinka proto navrhuje:

„Co třeba přítomnost ukrajinských poslanců v Evropském parlamentu – to by také vyžadovalo změnu smluv. Ale je možné je tam zvát jako pozorovatele? To smlouvy nezakazují. Rozhodně jim chci dát světlo na konci tunelu. Ukrajina bojuje za to, že nechce být součástí mimoevropského světa, který dnes představuje v plné nahotě a síle Rusko.“

Charanzová: Nejdřív vnitřní trh

Dita Charanzová (ANO)

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO) připomíná, že dnes neexistuje zrychlená cesta do Evropské unie.

„Pro mě je teď klíčové to, aby se všichni premiéři shodli na tom, že Ukrajina patří do Evropy, dáme jí kandidátský status a tím se rozběhne celý vyjednávací proces. Potom bude záležet i na Ukrajině, jak bude sama schopná přibližovat se normám a procesům Unie,“ soudí.

Hovoří se o tom, jaký připravíme Marshallův plán. Já bych byla ráda, aby součástí toho byly kroky, které budou přibližovat Ukrajinu Evropě.
Dita Charanzová

Podle ní by se to mohlo stát jedním z cílů českého předsednictví, které začne v polovině roku. „Hovoří se o tom, jaký připravíme Marshallův plán pro rekonstrukci Ukrajiny. Já bych byla ráda, aby součástí toho byly kroky, které budou přibližovat Ukrajinu Evropě. Dovedu si představit, že mezikrokem by se stala země součástí evropského vnitřního trhu,“ navrhuje a dodává:

Čtěte také

„Chápu i argumenty, že země západního Balkánu si přístupový proces odpracovaly. Rozhodně to nebude o tom, že by Ukrajina dostala zrychlený proces, ale měli bychom jí pomáhat nejen finančně, ale i politicky.“

Poslechněte si celou debatu, v Souvislostech se na argumenty všech hostů ptá Petr Dudek.

autoři: Petr Dudek , kac
Spustit audio