Chaos, nekoncepčnost a populismus navrch, říká o řešení romské otázky aktivista

13. srpen 2015

Situací v Česku, zejména postavením Romů nebo rasově motivovanými protesty, se dnes bude zabývat Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace. V minulých letech česká vláda musela čelit kritice, že romské děti končívají ve zvláštních školách nebo že vláda nedokázala zabránit vystěhovávání Romů radnicemi.

„Obdrželi jsme seznam témat, na které se Výbor zaměřil,“ uvedl v Ranním Plusu vedoucí kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Martin Martínek.

Podle něj kritika, která přichází na adresu České republiky z OSN nebo Evropské unie, je velice konstruktivní a podložená.

„Tyto organizace jsou si vědomi nelehké situace romské menšiny, ale jsou si také vědomi neexistence jednoduchých řešení,“ vysvětlil vedoucí.

Ten je přesvědčen, že klíčem k úspěchu je důsledná práce s jednotlivci, kde už nyní napomáhají dobře nastavená systémová opatření.

„V ČR můžeme hovořit o úspěšné komunitní práci, asistentech prevence kriminality. Také Agentura pro sociální začleňování připravuje koordinovaný přístup v sociálně vyloučených lokalitách,“ připomněl Martin Martínek.

Komárek: Legislativu máme, ale pro Romy se stejně nic nemění

Editor serveru Romea.cz Michal Komárek potvrdil obavy kritiků z řad mezinárodních institucí: situace se nelepší.

„Například v roce 2007 nám výbor doporučoval, abychom přijali antidiskriminační zákon, a v roce 2011 nám doporučovali, abychom ho lépe dodržovali,“ popsal současný stav aktivista.

Problém není legislativa. „Žijeme v demokratické společnosti a právním státu. Problém je v tom, že sice máme antidiskriminační zákon, ale Romové nemají například standardní přístup k bydlení, a nejsme ho schopni přes standardní postupy zajistit.“

Z pohledu budoucnosti rozvoje romské populace je největším problémem vzdělávání a diskriminace romských dětí ve školství, tvrdí Komárek.

„Za 25 let se s tím téměř nic nepodařilo udělat. Z pohledu politiky a úřadů je to chaos, nekoncepčnost a určitá dávka populismu navrch.“

Novela o inkluzivním vzdělávání je sama o sobě je dobrý krok, souhlasí aktivista, ale ještě nic konkrétního nepřináší. „To musí přinést prováděcí vyhláška, která se teď připravuje.“

„Jestli jsou dvě a půl miliardy korun na inkluzi dost peněz je otázka, mně to přijde jako hodně minimalistický odhad,“ konstatoval Michal Komárek.

autoři: rkr , oci
Spustit audio