Chanuková ceremonie v paláci bahrajnského krále, zatčení arabského poslance Knesetu a egyptský archeolog o Sinaji

1. leden 2017

Královská rodina Bahrajnu v Perském zálivu vyniká v arabském světě svým otevřeně přátelským vztahem k Židům. Těch ovšem v zemi žije necelých padesát. Při letošním židovském svátku světel Chanuka král Bahrajnu Hamad bin Isa Al Khalifa hostil slavnostní chanukovou ceremonii přímo ve svém paláci.

Arabský poslanec izraelského Knesetu Basel Ghattas byl uvězněn poté, co rozhodnutím zvláštního parlamentního výboru ztratil imunitu. Stalo se tak po jeho návštěvě vězení Keciot 18. prosince, při níž tajně předal dvěma palestinským vězňům dokumenty, mobilní telefony a 16 simkaret. Jeden z odsouzených si odpykává trest za teroristickou vraždu, druhý za porušování zákona v oblasti bezpečnosti.

Podle egyptského archeologa Abdula Rahima Rayhana je s jistotou doložena hora, na níž prorok Mojžíš dostal podle Bible Boží Zákon. Hora Sinaj v blízkosti kláštera Svaté Kateřiny na jihu sinajského poloostrova je všeobecně známa, avšak egyptský archeolog upřesnil, že identita hory jako místa popisující biblickou událost je podle jeho zkoumání doložena všemi studiemi i lokálními souvislostmi. Podle židovské tradice jistota ohledně hory Sinaj neexistuje.

Izrael podle nejnověji zveřejněné studie britské Jane's Information Group, která se specializuje na armádní výdaje ve světě, zaujímá 16. místo. Nejvíce na zbrojení vydávají Spojené státy, Čína, Velká Británie a Indie.

autoři: Teresie Bečková , Leo Pavlát
Spustit audio