Cestování pomáhá Lence Klicperové překonávat samu sebe

22. říjen 2010

Šéfredaktorka geografického časopisu Lidé a Země Lenka Klicperová byla naším dnešním (22.10.) hostem pořadu Setkání v 11:05 hodin.

Lenka Klicperová se právě vrátila z Afghánistánu a obrázek, který si odtud odvezla se prý příliš neliší od toho, jaký je podáván ve světových médiích.. Situace tam není dobrá. Dokonce je, podle ní, nejhorší za poslední roky. "Dříve se v Afghánistánu dalo normálně cestovat, teď to ale není možné," tvrdí. Ona sama vyrážela z české vojenské základy v Lógaru s obrněnou kolonou a celý výjezd byl malou vojenskou operací. Nebezpečí tam čeká doslova na každém kroku, např. v podobě nastražených min. Přesto se necítila v ohrožení, protože naši vojáci jsou prý velmi schopní. Kromě toho jí neustále chránila neprůstřelná vesta a helma. "Při práci v terénu je to ale velmi limitující. Vesta váží kolem 12 kg. Každý pohyb proto vyžaduje velkou fyzickou sílu." O to více obdivuje naše vojáky, kteří se tam pohybují v kompletní vojenské výstroji. Je to ale nutností. Afghánistán je v současné době skutečně velmi nebezpečný.

Český kontingent, který působí v Lógaru, tvoří v postatě jedno velké město a vojáci i administrativní pracovníci skoro nevycházejí ze základny, což je velmi náročné na psychiku. Přesto se tam člověk může kdykoliv stát terčem útoku. "Tálibán je neuvěřitelně vynalézavý v tom, jak ohrozit vojenské koaliční síly."

Při jednom takovém výjezdu navštívila i afghánské vězení. "Úkolem rekonstrukčního týmu je postavit nové, a tak nám povolili podívat se do starého". Kromě rozhovoru s ředitelem věznice, u kterého byla přítomna, jí bylo dovoleno 2 minuty fotit vězně, kteří tam byli zavřeni hlavně za podporu Tálibánu. Prý byli velmi nebezpeční a trest dostali za ozbrojené útoky. "Vězení tvořily dvě kobky nad zemí, další část byla pod zemí. V každé cele bylo namačkáno 15 až 20 vězňů a žili tam ve velmi špatných podmínkách," řekla novinářka a dodala, že Tálibán vítězí u místních lidí zastrašováním a podplácením. "Vesničané nejsou žádní fanatici, ale obyčejní lidé, kteří nemají na výběr. Pod hrozbou odjištěných samopalů musejí např. pokládat nástražné miny," tvrdí L. Klicperová.

Mnohem utěšenější pohled do současné reality země jí nabídla návštěva místní nemocnice. Byla překvapena dobrou úrovní zařízení a kvalifikovaností personálu. O to více, že zdravotní péče je v Afghánistánu zdarma.

Lenka Klicperová sledovala život Surmů v jižní Etiopii

Co na ní ale velmi zapůsobilo byly místní hory. "Ten pohled člověka doslova ohromí a uvědomí si, že tuto zemi vlastně nelze nikdy dobýt. Je ale úplně vyčerpaná ozbrojenými konflikty a místní společnost není zvyklá normálně fungovat." Stažení koaličních vojsk by, podle jejího názoru, Afghánistán úplně rozvrátilo. "Potřeboval by více takových rekonstrukčních týmů, jako je ten náš," uvedla a dodala, že stabilizace bude otázkou doslova desítek, ne-li stovek let.

L. Klicperová nám také představila svou knihu "Afrika v nás", která zachycuje obrázky lidí, které potkala na svých cestách po africkém kontinentu. Titul je doplněn také mnoha fotografiemi z Keni, Etiopie a Konga. "Řekla bych, že čtenáři poskytuje komplexní obrázek Afriky, protože tam není jen to pozitivní, ale také to negativní." Kniha bude pokřtěna až po jejím návratu z Afriky, kam se v těchto dnech chystá. Proč? "Obohacuje mě poznávat cizí země a Afrika je v tomto ohledu něčím zvláštním. Je velkým zdrojem poznávání a také adrenalinu. Nikdy dopředu nevíte, co se stane. A nebezpečí mi pomáhá v pocitu, že jsem schopna překonávat samu sebe," uzavřela novinářka, fotografka a cestovatelka.

Více se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru s Vladimírem Krocem ...








Pokud jste nestihli pondělní rozhovor s předsedkyní České gerontologické společnosti Ivou Holmerovou, přečtěte si článek Pavly Kopřivové: "Seniory zraňuje označení důchodce"

Iva Holmerová







Nezapomeňte si přečíst článek Jana Profouse, který mapuje úterní rozhovor Vladimíra Kroce a Davida Kollera. Více zde: David Koller nasedmkrát hořící!

David Koller a Vladimír Kroc
<hr /><hr /><br /><br /><br /><br /><br />

Pokud vás zajímá život plazů očima Petra Velenského, nezapomeňte si přečíst středeční článek Věry Luptákové. Více zde: Plazi dokáží žít bohatým duševním životem, říká Petr Velenský

Petr Velenský a Zuzana Burešová


Do obsahu své poslední knihy nás ve čtvrtek nechala nahlédnout autorka Hana Andronikova. Pro více podrobností si přečtěte článek Jana Sklenáře: Pokud chcete přežít, musíte se podřídit džungli, říká Hana Andronikova

Logo
autor: eh
Spustit audio