Čeština je bohatý jazyk. Někoho ji učit je na celý život, hodnotí lektorka a tlumočnice

12. prosinec 2021

Olga se domluví deseti světovými jazyky. Vede děti k výuce cizích řečí originálním způsobem a učební materiály si vyrábí sama. 

Olga Šťastná miluje jazyky. Domluví se hned deseti. A tím rozhodně nekončí. „Teď se učím čínsky. To je oříšek všech oříšků. Zatím si umím objednat akorát tak jídlo a čaj,"“ přiznává.

Praxe je základ

Sama cizí jazyky vyučuje. Do toho ale ještě i překládá a tlumočí pro ty, kteří potřebnou řeč neovládají. „Zastávám pravidlo, že pokud chci někomu něco předávat, potřebuji praxi. A to pro mě znamená překládání a tlumočení,“ vysvětluje, proč se nevěnuje jen výuce.

S oblibou překládá návody k různým strojům nebo právní dokumenty. To ji baví, protože se na tom naučí nové věci. Třeba nové výrazy.

Bohatá čeština

Náročnou částí výuky cizích jazyků je například to, že v mnoha se něco jinak vyslovuje a jinak píše. To neplatí třeba pro španělštinu a češtinu. Tam se většina slov píše tak, jak je slyšíme. Různá psaná a mluvená forma ale nedělá podle Olgy problém jen těm, kteří se cizí jazyk učí, ale i dětem, které jsou rodilí mluvčí.

Psaní tedy sice v češtině nevypadá jako problém, ale to neznamená, že je jednoduchá. Naopak. Je to velmi složitý jazyk. Třeba už jen proto, že je bohatý a dokáže vyjádřit mnoha slovy jednu a tu samou věc. „Není jiný jazyk, který je v tom až tak podobný jako čeština. Když nebudu brát slovenštinu, která je velmi příbuzná,“ souhlasí Olga. „Je to super, ale na druhou stranu, tohle někoho učit, to je opravdu na celý život,“ dodává se smíchem.

Jaké metody Olga používá při výuce jazyků? A má nějaké rady pro ty, kteří chtějí zvládnout hodně cizích řečí? Poslechněte si celý rozhovor, který pro vás připravila Veronika Hájková a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související