Čeští vědci objevili 60 milionů let starou fosilii HIV

13. říjen 2016

Tým českých badatelů zjistil, že virus HIV je starší, než se předpokládalo. I když byl objeven až v roce 1983, původ virů podobných HIV sahá daleko do minulosti. Původní odhady byly 12 milionů let, o těch nových hovoří v Magazínu Leonardo Daniel Elleder z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky.

„Ještě před pár lety se věřilo, že lentiviry jsou velmi mladá skupiny retrovirů. My jsme ale našli endogenní skupinu těchto lentivirů, která se zdají být staré v řádu několika desítek milionů let,“ tvrdí genetik.

Jeho tým izoloval lentivirové DNA, u kterého pak odhadli stáří 40 až 60 milionů let. „Lentiviry jsou pravděpodobně mnohem starší. To jsme ale nemohli zatím tvrdit, protože jsme z důvodu nedostatku vzorků analyzovali pouze tři kopie.“

Zkoumané vzorky pocházely od letuch, stromových plachtících savců, doplňuje vědec.

Pro určení stáří viru pomohla skutečnost, že byly v tzv. endogenní formě. „Retroviry mají genom tvořený RNA. Po infekci buněk přepíší zpětně RNA do DNA, a tu začlení do našeho chromozomu,“ vysvětluje Elleder.


„Retroviry se mění velmi rychle. Můžeme rozlišit třeba HIV, které vzniklo v 80. letech od toho, které se přenášelo v 50. letech. Mají velikou mutační rychlost, proto unikají všech léčbám. Jakmile se z retroviru stane vir endogenní a dědí se jako náš gen, tak se začne milionkrát pomaleji měnit, evolučně zamrzne. A proto my jsme mohli rekonstruovat viry tak, jak vypadly před desítkami milionů let.“

Když organismus infekci podlehne nebo se ji podaří vyléčit, a stane se tak v genomu zárodečné linie, virus se může dědit. „A právě tak nazýváme endogenní retrovirus. Existuje v nás jako lidský gen. Takových fosilií retrovirů máme plný genom, tvoří asi 10 %.“

Vědci si dlouho mysleli, že lentiviry nejsou proměny v endogenní formu schopny. „Až se našel první v roce 2007, a to v genomu králíka,“ připomíná genetik.

„Doufáme v to, že objevíme předchůdce viru HIV. Prehistorie lentivirů je nejasná. Nevíme, jak spolu devět známých linií lentivirů souvisí. Posunuli jsme ale naše poznání evoluce o 60 milionů let a předek všech lentivirů musí být ještě za tím, a na tom budeme dále pracovat,“ slibuje Daniel Elleder.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.