Čeští studenti ukazují, jak zvýšit bezpečnost dronů. Nenápadnou krabičku připevníte suchým zipem

25. červenec 2020

Jak bezpečné jsou drony? Tuto otázku si položili studenti z pražské ČVUT, a aby bezpečnost dronů ještě zvýšili, založili vlastní start-up Dronetag. 

Drony dosud nemusely a často ani neuměly vysílat svou polohu. Mohly se tak lehce srazit s jiným dronem nebo třeba letadlem. Pražští studenti se to rozhodli vyřešit a vytvořili nenápadnou plastovou krabičku, kterou na stroj přilepíte suchým zipem. 

Díky ní umí dron odesílat svoji polohu, tak aby ho viděli piloti jiných dronů nebo třeba vrtulníků záchranné služby. „Může se propojit s řídící jednotkou dronu, je ale schopná fungovat i zcela samostatně,“ vysvětluje Lukáš Brchl ze start-upu Dronetag.

Jednoduchá úprava trajektorie letu

Čtěte také

Takzvanou elektronickou identifikaci vyžaduje nová legislativa, která v Česku začne platit kvůli koronaviru až od ledna příštího roku. Jedním z jejích hlavních cílů je zvýšení bezpečnosti. V následujících letech by se měla začít připravovat pravidla, která by umožnila lety autonomních dronů. 

Také s tím v Dronetag počítají. „Drony budou létat z bodu A do bodu B po naplánované trajektorii a na základě toho, co jim vstoupí do cesty, budou tuto trajektorii schopny samy přeplánovat. Právě k tomu bude sloužit naše krabička – zprostředkuje spojení mezi zemí a dronem.“

Modul pro výrobce

V Dronetag v současnosti mají vyvinuté funkční prototypy svého hardwaru. K tomu vyvinuli i aplikaci, ve které uživatel může zaznamenávat trasu letu, zaznamenávat z něj data nebo spravovat více dronů najednou. 

Nenaápadnou krabičku, kterou vyvinul start-up Dronetag, připevníte k dronu suchým zipem

To znamená, že po Novém roce nebudou muset všichni uživatelé dronů kupovat nové stroje. Stačí jim, když si koupí krabičku od Dronetagu a jejich dron bude splňovat požadovaná pravidla. Do budoucna by ale start-up chtěl spolupracovat přímo s výrobci dronů. 

„Další produkt bude modul přímo pro výrobce, který budou moct výrobci integrovat dovnitř. Vyřešíme tak za ně integraci do vzdušného prostoru,“ uzavírá Lukáš Brchl.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související