Českým IT firmám se daří v zahraničí. I přes nedostatek zaměstnanců

Mekka programátorských mozků – i tak se mluví o Česku. Právě tuzemské IT firmy jsou úspěšné v zahraničí, a nejen v Evropské unii. Přestože IT pozice patří k těm nejlépe placeným, firmy nemají dost pracovníků. Podle průzkumu společnosti Manpower jsou IT specialisté dokonce osmou nejobtížněji obsaditelnou pozicí v Česku.

V zahraničí se daří například softwarové společnosti Sonet, která zajišťuje chod platebních terminálů na ostrově Mauricius. Další je třeba Avast, který vyvíjí antivirové programy do počítačů. Jeho zákazníky jsou i Češi, jejich podíl je ale jedno procento. Celkem programy Avast chrání skoro čtvrt miliardy počítačů po celém světě.

Loni v září dokonce firma převzala svého nizozemského konkurenta, společnost AVG Technologies za 32 miliard korun. Po rozšíření do Spojených států a Singapuru nově míří do východní Evropy i česká firma Simplity. Její softwary využívají třeba nadnárodní banky.


Hlavním důvodem nedostatku počítačových specialistů je to, že mladé lidi lákají hlavně humanitní obory. Vysokoškolských studentů informatiky podle údaju Českého statistického úřadu nepřibývá.

Přestože jsou české IT firmy za hranicemi úspěšné, najít kvalitní zaměstnance je těžké. Takzvaných ajťáků je málo. Podle údajů Českého statistického úřadu pracovalo na této pozici v tuzemsku 160 tisíc lidí. Podle ředitele personální agentury McRoy Tomáše Surky, ale firmy potřebují tisíce další specialistů. „Poptávka po pracovnících je opravdu velká, obecně v České republice chybí kolem 20 tisíc pracovníků,“ vysvětluje.

Najít počítačové specialisty mají ale problém i v zahraničí. V celé Evropě chybí podle personální agentury AC jobs kolem 700set tisíc odborníků. V roce 2020 by jich podle odhadů společnosti mělo firmám chybět víc než 800 tisíc.

80 tisíc korun měsíčně

Počítačoví specialisté patří mezi nejlépe placené obory. Jak vysoké jsou jejich platy? Podle personálních agentur si IT specialisté vydělají zhruba 80 tisíc korun měsíčně. Zatímco v roce 2002 byl průměrný plat takového zaměstnance o 7 tisíc korun vyšší než průměrná mzda v Česku, vloni už to bylo o 17 tisíc víc. Průzkum společnosti Česko v datech ukázal, že platy v IT oboru rostly v letech 2002 až 2014 po očištění od inflace o 75 procent.

autoři: has , bkl
Spustit audio