Český rozhlas Plus uvede jedinečný cyklus Fenomén Karel Kryl

17. leden 2014

Již tuto sobotu 18. ledna zazní ve vysílání Českého rozhlasu Plus první díl unikátního cyklu Fenomén Karel Kryl. Posluchači se každou třetí sobotu v měsíci v pořadu Historie Plus setkají s osobností Karla Kryla.

Letos na jaře si připomeneme výročí nedožitých sedmdesátin, a zároveň také dvacáté výročí úmrtí, básníka, písničkáře, novináře, glosátora politického dění a představitele protestsongu Karla Kryla. Český rozhlas Plus připomene Krylův život, tvorbu a životní postoje v novém rozhlasovém cyklu Fenomén Karel Kryl.

Natáčení pořadu Hovory o hledání ve studju ČRo 6. Redaktorka Ivana Denčevová a historik Michal Stehlík

Posluchačům nabídneme celkem 6 dílů mapujících životní a umělecká období Karla Kryla a uvedeme je do historicko-společenských souvislostí. Karel Kryl tvořil v tehdejším Československu poměrně krátce, koncertoval necelé tři roky, během nichž vydal jediné LP v roce 1969 pod názvem Bratříčku, zavírej vrátka. „Tato píseň vytvořila z do té doby méně známého písničkáře legendu,“ uvádí moderátorka a redaktorka Ivana Denčevová a dále dodává: „život Karla Kryla je vnímán často také pod rouškou mýtů a nepochopení. Jsem moc ráda, že se společně s kolegy mohu podílet na oprášení mozaiky jeho životních okamžiků.“

V září roku 1969 odešel do emigrace, kde následně působil v Rádiu Svobodná Evropa. Současně se věnoval autorskému psaní, ve vlastním nákladu vydával desky a několik básnických sbírek.

I přesto, že v Československu zanechal Karel Kryl velice krátkou fyzickou stopu, stal se fenoménem. Všichni znali jeho písně a jeho písně dotvářely kolorit každého táboráku. Přesto až do roku 1989 byla jediná možnost, jak jeho písně poslouchat a to právě díky pořadům stanice Rádio Svobodná Evropa, případně získáním zahraničních nahrávek. Poslech písní zavedl dokonce některé do vězení, jako například Jana Kalinu nebo Jiřího Gruntoráda. V listopadu 1989 se Karel Kryl vrací do vlasti a stává se nemilosrdným kritikem polistopadových poměrů, rozdělení federace, apod. Nutno poznamenat, že ve své době byl často nepochopen.

„Mlčet k něčemu, co není v pořádku, je blbost," prohlásil Karel Kryl v roce 1969. Na stanici Český rozhlas Plus se mlčet nebude. Od zítřka nabídne autorka cyklu Ivana Denčevová posluchačům pravidelný exkurz poodhalující fakta týkající se Karla Kryla. Pořad Historie Plus každou třetí sobotu v měsíci od 21:10. Pravidelnými hosty pořadu budou historik Michal Stehlík a hudební publicista Aleš Opekar.

Na tento jedinečný projekt volně navážou vybrané díly pořadu Hovory, každý třetí čtvrtek v měsíci nabídnou ve 22.10 rozhovor s pamětníky Karla Kryla. Ivana Denčevová tak ve studiu přivítá Miloše Zapletala, Jiřího Černého, Lídu a Josefa Rakušanovi, Milana Kubeše a Dášu Vokatou.

autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio