Český rozhlas letos investuje 140 milionů korun do techniky a správy

8. únor 2019

Český rozhlas letos investuje přibližně 140 milionů korun, což je zhruba stejně jako loni. Největší část půjde na obnovu techniky a správu majetku. V rozhovoru s ČTK to uvedl generální ředitel René Zavoral.

Největší částka, celkem 20 milionů Kč, půjde do druhé fáze rekonstrukce budovy ČRo v Brně. Podnik také plánuje nákup nových přenosových vozů za 6,5 milionu korun nebo dokončení projektu audio archivu MůjRozhlas za devět milionů Kč. Ten by měl bezplatně umožnit streaming všech archivních záznamů z vysílání ČRo.

"Web MůjRozhlas spouštíme letos 1. prosince jako takový dárek našim posluchačům. Půjde o nejrozsáhlejší audio archiv v ČR," uvedl Zavoral. Archiv má být jedním ze tří webových pilířů ČRo vedle portálu a zpravodajství na internetu.

Dalším letošním projektem má být otevření kavárny v budově ČRo z Vinohradské ulice. Ta by měla přispět k tomu, aby se budova více otevřela veřejnosti a opět se stala místem setkávání lidí.

Zavoral plánuje také navýšit poslechovost okruhu Český rozhlas Dvojka. Během dvou až tří let by se stanice podle něho měla dostat na zhruba 400.000. Změny čekají i Vltavu, která by pod novou šéfredaktorkou měla dosáhnout postupného růstu, měl by směřovat k hranici 80.000 denních posluchačů, což je zhruba o 30.000 více než nyní.

ČRo ještě nemá uzavřené hospodaření za rok 2018, ale očekává za loňský rok zisk kolem 32 milionů korun. Cílem média je vždy mít alespoň vyrovnané hospodaření. Za současným kladným výsledkem stojí zejména vyšší výběr koncesionářských poplatků u podnikatelských subjektů v období konjunktury. Kladný výsledek hospodaření bude převeden do účelového fondu, ze kterého ČRo hradí digitalizaci rozhlasového vysílání.

Generální ředitel dále v rozhovoru uvedl, že Český rozhlas nehodlá v blízké době navyšování koncesionářského poplatku ze stávajících 45 korun, do budoucna bude ale prosazovat jeho indexaci. Poplatek se podle Reného Zavorala nezvyšoval od roku 2005 a v současnosti je na reálné úrovni zhruba 33 korun. Instituce jeho navýšení požadovala v souvislosti se zrušením současného režimu pro odpočet DPH, což by znamenalo výpadek hospodaření zhruba 120 milionů Kč.

Po roce 2021 bude ČRo prosazovat indexaci poplatku na inflaci. Příjmy z poplatků tvoří podle Zavorala asi 95 procent rozpočtu Českého rozhlasu. Pro letošní rok rozpočet počítá s navýšením výnosu z poplatků o 19 milionů korun na 2,09 miliardy korun.

"Je potřeba do budoucna zajistit financování ČRo. Indexace poplatku se nám zdá jako politicky nejschůdnější cesta," uvedl. Jedním z hlavních výdajů podniku jsou mzdové náklady. Loni se v ČRo zvýšila průměrná měsíční mzda o zhruba 1500 Kč na 39.394 Kč a navíc 90 procent zaměstnanců dostalo přidáno i letos od 1. ledna. V letošní listopadové výplatě zaměstnanci dostanou odměnu 12.000 Kč.

Propouštění, které proběhlo loni, kdy ČRo snížil počet pracovníků o více než 100 lidí, Zavoral letos ani příští rok nechystá.

autoři: ČTK , lukpo
Spustit audio

Související