Český program Alquist pro chytré reproduktory se už potřetí účastní celosvětové soutěže

1. listopad 2019

Studenti ČVUT zabojují se svým chatbotem v soutěži Alexa Prize. Při zvládání soutěžní dvacetiminutové konverzace bude schopen přecházet i mezi nesouvisejícími tématy.

Hlavní změnou při pořádání soutěže je změna termínu, pořadatelé totiž chtějí soutěž konat v závislosti na školním roce. Alexa Prize tedy pokračuje až do poloviny června. Předchozí ročníky končily slavnostním předáváním cen na konci listopadu v Las Vegas, v tomto ročníku se ceny budou udělovat v Seattlu.

Český studentský tým se ve dvou předchozích ročnících Alexa Prize dvakrát dostal se svým Alqistem na druhé místo.

Čtěte také

S rostoucím věhlasem soutěže přibývá také konkurence: letos je poprvé mezi účastníky i tým slavné Stanfordské univerzity. Také proti ní čeští studenti chtějí svůj systém nastavit tak, aby byl schopen lépe reagovat na nepřipravené a neznámé situace. 

Chceme postavit infrastrukturu, která bude schopna reagovat na základě nějaké komplexní znalosti. Tu bude využívat a případně si bude doplňovat znalosti, které systém předtím nevěděl. Na základě toho bude schopna vést dialog v situacích, na které vývojáři nebyli při  navrhování systému připraveni.
Jan Pichl, doktorand a vedoucí Alquist týmu ČVUT

Jen tak si mluvit... Jako lidé!

Alquist by měl být schopen zvládat plynulý přechod mezi nesouvisejícími tématy, navíc se bude umět přímo od uživatelů nová témata učit. Poslouží k tomu mimo jiné databáze s názory a preferencemi. Do té se systém bude moci podívat tak, aby posléze mohl použít získané informace v odpovědích.

Čtěte také

Od začátku soutěže uplynul necelý měsíc, čeští studenti mají systém z předchozího roku, na kterém mohou stavět. Nezačínají tedy od úplné nuly. Ale v oblasti nových změn a inovací, které plánují, jsou na začátku. 

Jan Šedivý, CIIRC ČVUT

Chytrý reproduktor od Amazonu ani konkurenční od Googlu zatím nejsou dostupné v české verzi, tuzemské povědomí o těchto produktech tedy zatím není příliš široké. Možná se to ale změní, až se tuzemskou studentskou práci podaří zkomercionalizovat.

Máme už české aplikace, které dovedou odpovídat na dotazy. A také dovedou vést krátký dialog. A tyto první pokusy se chystáme proměnit v něco komerčního, ale zatím bych nechtěl ani naznačovat... 
Jan Šedivý, vedoucí týmu, Institut informatiky, robotiky a kybernetiky

Hlasovému ovládání podle expertů patří budoucnost, nenajdete snad žádný vědeckofantastický film, ve kterém by se tento motiv neobjevil. Takzvané chytré reproduktory se prý v příštích letech stanou nedílnou součástí většiny českých domácností, podobně jako se to před časem stalo s mobilními telefony.

autoři: Petr Kološ , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.