Český filmový týden v Erfurtu

24. červen 2005
Filmžurnál

Erfurtu se přezvídá také město květin a od nich už není daleko ke kultuře. Malebná durynská metropole zůstala jako jedno z mála německých měst uchráněna před spojeneckým bombardováním a svou starobylou architekturou láká milióny turistů. Večer se pak místní mládež schází přímo v centru města, u kytary, na břehu říčky Gera. Ty náročnější určitě uspokojí množství klubů a kulturních kaváren. Není proto ani divu, že vedle Výmaru byl právě Erfurt letos v květnu místem konání prvního Českého filmového týdne.

O záměru této akce ředitelka Českého centra v Drážďanech Zuzana Pokorná řekla: "Naše činnost má těžiště v Sasku, a tak jsme se rozhodli tímto způsobem aspoň trochu v Duryňsku prezentovat. Už z velmi úspěšných Filmových dnů v Sasku v loňském roce máme zkušenost, že přijde vždy hodně diváků. Dokonce i velmi ochotně navštěvují různé debaty s režiséry nebo producenty."

Filmový týden, který spolupořádala duryňská vláda, se nakonec stal velice úspěšnou akcí, která přilákala pozornost řady filmových fanoušků. Potvrzuje to Frank Messerschmidt ze zájmového svazu Filmkomunikation.

"Promítali jsme v průměru dva roky staré snímky, protože ty novější mají jen anglické titulky. Přece jen jsme tu v provincii, a proto jsme dali přednost ve dvou případech německému dabingu a jinak filmům s německými titulky. Šlo veskrze o úspěšné filmy úspěšných režisérů, který sklidily ohlas v České republice.

O výběru filmů dále Zuzana Pokorná: "Naší snahou bylo představit současný český film ve svém průřezu, i tématicky je to velmi rozrůzněné. Námětem byl život mladých lidí v Návratu idiota, potom filmový a zároveň umělecký dokument a profil velmi zajímavého Čechomoru v Roce ďábla, dále dvě velmi zajímavé ukázky vracející se k problematice druhé světové války - Tmavomodrý svět a Musíme si pomáhat. V Německu, kde je velmi oblíbená česká pohádka, nemohla chybět ani pohádka, z toho důvodu byl zařazen Král sokolů."

Česká filmová tvorba je podle názoru některých samotných tvůrců v tématické krizi, proto jsem se zeptal na názor Franka Messerschmidta, který naši tvorbu dokáže jistě posoudit s dostatečným odstupem:

"Ve srovnání s německým filmem určitě není vaše kinematografie v takové krizi jako naše za poslední desetiletí. Vaše snímky stále poutají mezinárodně pozornost. Pět promítaných snímků představilo velká živoucí témata. Neumím si představit, že by takhle mohla vypadat krize tématu," polemizuje s názorem Frank Messerschmidt.

Úspěšná přehlídka připomněla Českou republiku jako filmovou zemi. Jakou roli přitom sehrál fakt, že jsme nově členy Evropské unie, ptám se závěrem generálního konzula České republiky v Drážďanech Milana Dufka:

"Já bych nedával zájem až tak do přímé souvislosti se vstupem do Evropské unie. Zájem o naše umění, ať už v Duryňsku nebo i Sasku, vždycky byl a vždycky jsme měli úspěch. Ale vstup do EU přinesl možnost takovéto projekty více finančně podporovat. Díky tomu se podařilo přehlídku zorganizovat v takové ucelené a komplexní podobě."

autor: dst
Spustit audio